Muhammed a. s. u redžebu je mnogo postio

Kod muslimana postoje četiri mubarek noći, koje su prema Kur'anu i hadisima Božijeg poslanika Muhammeda a. s. vrednije u odnosu na ostale noći. To su: Lejletul – regaib, Lejletul – miradž, Lejletul - berat i Lejletul – kadr.

Muslimani u svijetu večeras će obilježiti prvu od tih noći, Lejletul-regaib, koja je poznata kao i noć želja.

Obilježava se u uoči prvog petka u mjesecu redžebu. Prema predanju, u ovoj noći desilo se začeće posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a. s.

U djelu El-Gunyeh se prenosi od Poslanika da je govorio o vrijednosti posta prvog četvrtka u mjesecu redžebu (danas). Usto je spomenuo veliku vrijednost dobrovoljnog namaza od 12 rekata te noći (uoči petka).

Redžeb je jedan od svetih mjeseci, jedan od onih mjeseci u kojem se dobra djela posebno vrednuju i nagrađuju.

Muhammed a. s. je upravo u ovom mjesecu mnogo postio, ukazujući na taj način na njegovu važnost. To je mjesec koji svojim dolaskom najavljuje mubarek-mjesec ramazan.

Upravo je pomenuta noć prikladno vrijeme da se ukaže na vrijednost mjeseca redžeba i da se prouči sljedeća dova Vjerovjesnikova, a. s. Ona glasi: “Allahumme barik lena fi redžebe ve šabane, ve belligna ramadane.” (Allahu naš, podari nam bereket u redžebu i šabanu i podari nam da dočekamo ramazan)

Za ovu noć vezana je i posebna nafila koja se klanja nakon jacija-namaza. Sastoji se od dvanaest rekata. Selam se predaje nakon svaka dva rekata. Nijet za ovu nafilu je:
“Nevejtu en usallije lillahi teala salate lejleti rregaibi, edaen mustakbilel kibleti, Allahu ekber”.

Na svim rekjatima uči se Fatiha (tri puta), zatim sura El-Kadr (Inna enzelnahu) i dvanaest puta sura Ihlas (Kul huveallhu ehad).

Po završetku ove nafile namaza prouči se salavat: “Allahumme salli ‘ala Muhammedin-nebijjil-umijji ve ‘ala alihi ve sahbihi ve sellim”. Zatim se učini sedžda na kojoj se sedamnaest puta uči: “Subbuhun kuddusun rabbuna ve rabbul-melaiketi ver-ruh”.

Vrativši se sa sedžde treba proučiti dovu: “Rabbigfir verham ve te džavez ‘amma te’alem inneke entel-e’azzul-ekrem. Rabbena atina min ledunke rahmeten ve hejji’ lena min emrina rešeda.” Poslije toga se ponovo vratiti na sedždu i proučiti: “Subbuhun kuddusun rabbuna ve rabbul-melaiketi ver-ruh”, na ovoj sedždi istaknuti želju koja će ako Bog da biti primljena.

”Allahu nas, podari nam bereket u redžebu i šabanu i podari nam da dočekamo ramazan”.

Bože Milostivi, Učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Ne dozvoli da nas zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj! Nauči nas da je tolerancija najviši stupanj moći, a želja za osvjetom, prvi znak slabosti!

Bože Pravedni, Kada se mi ogriješimo o ljude, podari nam snagu izvinjenja! A kada se ljudi o nama ogriješe, podari nam snagu oprosta!

Allahu Sveznajući, nauči nas kako da zaslužimo Tvoju uputu, milost i oprost. Pouči nas, Bože, da mijenjamo kod sebe ono što nije dobro, jer znamo da Ti nećeš promijeniti stanje jednog naroda dok se on sam ne promijeni!

Allahu Milostivi, olakšaj nam izbor. Uputi nas pravim putem. Pokaži nam šta je za nas najbolje, jer mi smo svjesni da bez Tvoje upute i pomoći mi smo nemoćni. Zato Ti učimo dovu – Bože, ako mi zaboravimo Tebe, nemoj Ti zaboraviti nas! Amin!

U noći Lejletul-regaib javili su se vidljivi znaci Poslanika, a. s., kojeg je još Isa a. s. najavio svojim učenicima, a što i Kur'an potvrđuje.

“Kad Isa, sin Merjemin, reče: O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljen Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će doći poslije mene”. S. Es. Saff, ajet 6.

Vjernici u ovoj noći mole Allaha dž. š. da im primi tewbu – pokajanje. Ali, vjernici moraju znati da je ovo i noć kada i obične svakodnevne želje i nade mogu uputiti svome Gospodaru Allahu dž. š., koji dove, želje i nade vjernika prima i ispunjava.

Osim nafile, u ovoj noći lijepo je učiti Kur'an, zikriti, doviti i moliti Allaha dž. š. za oprost.