Dova za sedmi dan ramazana

O Allahu, pomozi me u njemu da postim i bdijem u noćima njegovim, i udalji me od posrtaja i grijeha. Opskrbi me u njemu neprekidnim sjećanjem na Tebe, tako Ti Tvoje pomoći, o Uputitelju zalutalih.

‏اللَّهُمَّ أَعِنِّي فِيهِ عَلَى صِيَامِهِ وَ قِيَامِهِ

 وَ جَنِّبْنِي فِيهِ مِنْ هَفَوَاتِهِ وَ آثَامِه ِ‏

وَ ارْزُقْنِي فِيهِ ذِكْرَكَ بِدَوَامِهِ بِتَوْفِيقِكَ يَا هَادِيَ الْمُضِلِّينَ‏

Ukoliko Allah usliša ovu dovu, u tom slučaju, bez obzira u kojem je godišnjem dobu post, da li smo mladi ili stari, jaki ili slabi, nećemo imati nikakvih problema sa postom što se fizičke izdrživosti. Noćima ćemo osjećati pravi užitak u posveti vremena onom ko nam ga je i dao, uživat ćemo u noćnom bdijenju u ibadetu u zikru, u razmišljanju, u učenju Kur’ana.
Velika nesreća je ako bismo još i u mjesecu ramazanu činili grijehe. S jedne strane postimo, a s druge strane ne čuvamo se grijeha, gledamo, slušamo, pričamo, radimo stvari koje nisu dozvoljene.
Pravilo je da kada postimo da nam poste i jezik i oko i uho i koža… Potrudimo se da svoj post uzdignemo iznad običnog posta, potrudimo se da postignemo posebni post.
Učini Bože da Te uvijek, bez pauze budem svjestan, ukoliko već zikr činim jezikom da mi i srce bude svjesno Tebe. Kako god na ispitu je potrebno biti svjestan i nuditi ispravne odgovore. Na ovom našem ispitu odgovori su salavati, tesbih, slavljenje Allaha, ponavljanje istigfara, ispravni postupci, ispunjavanje datih obećanja. Jednostavno, naš zadatak je da u svakoj situaciji budemo svjesni Gospodara.
U predaji se kaže da čak i životinje upadaju u zamke koje postavljaju lovci, kada prestanu slaviti Boga. Kur’an nam daje do znanja da sve ono što je na nebesima slavi Boga, samo mi toga svjesni nismo.
Naš problem kada prekinemo svijest o Bogu je to što se izlažemo nasrtajima šejtana, tada nam imunitet pada na nivo ranjivosti. Što smo duže u stanju nemara i odvojenosti, to nam se teže povratiti u stanje kada smo pod zaštitom Božijom. A mjesec ramazan, sa svojim jedinstvenim vrijednostima koje sa sobom nosi, idealna je prilika da se oporavimo, pa čak i da odmaknemo na putu duhovnog usavršavanja i primicanja svome cilju.
O Ti koji upućuješ one koji zalutaju, Ti nam uslišaj dove, Ti nam pomozi da ga ispostimo, da noćima bdijemo, sačuvaj nas posrtaja i grijeha i pomozi nam da Te budemo svjesni. Pomozi nam da postimo posebnim postom. Previše smo stvarima pristupali površno, pomozi nam da stvarima priđemo na način kako si Ti zadovoljan njima.