Pokrivanje muslimanki je i dalje veliki problem u Francuskoj

Prema pisanju poznate novinske mreže “ANSAmed”, pokrivanje muslimanki je još uvijek veliki nacionalni problem u Francuskoj. Ova mreža napominje da su to pokazali i rezultati nedavne ankete u listu “Le Parisien”.

Prema rezultatima navedene ankete, više od 80 posto učesnika ankete podržava uvođenje strožijeg zakona od onog iz 2004. godine, kojim je zabranjeno odijevanej u skladu s vejrskim pravilima u školama, bolnicama i svim drugim ustanovama za brigu i obrazovanje djece. Također, 83 posto Francuza podržava proširenje ove zabrane i na privatni sektor, dok je 16 posto protiv.

S druge strane, socijalisti, intelektualci, političari i humanitarni radnici su potpisali elektronsku peticiju koju je pokrenuo sedmičnjak “Marianne”, pozivajući vladu da donese novi, strožiji zakon, koji štiti sekularizam, a koji bi jasno odredio gdje i kada se koristi princip sekularizma. Neki od potpisnika peticije su poznati filozofi Elisabeth Badinter, Alain Finkielkraut i Jean-Pierre Le Goff, sekretar Socijalističke partije Harlem Desir i još neki bivši ministri.

Rasprava oko islamske nošnje posebno se razbuktala nakon što je Vrhovni sud Francuske 19. marta poništio otkaz jednoj ženi u privatnoj medicinskoj školi jer je, navodno, odbila da skine islamski veo na radnom mjestu.

Zvaničnici navedene škole su naveli princip sekularizma i “filozofsku, političku i sektašku neutralnost” škole kao opravdanje. Međutim, Vrhovni sud je odgovorio da se sekularizam ne odnosi na privatni sektor te stoga “u ovom slučaju predstavlja čin diskriminacije na religijskoj osnovi”.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Manuel Valls oštro je kritikovao presudu napomenuvši da ona “dovodi sekularizam u opasnost”.

Od 2004. godine, zakon u Francuskoj zabranjuje isticanje svih vjerskih simbola u javnim školama što pogađa i učenice i nastavnice koje žele nositi muslimansku maramu. Također, zakon kojim se zabranjuje ženama nošenje islamskog vela kojim se pokriva cjelo tijelo, odnosno burke ili nikaba, na svim javnim mjestima, uključujući ulicu, donesen je 2011. godine. Žene koje prekrše navedeni zakon mogu biti kažnjene novčanom kaznom od 150 eura.