Mevlud u Carevoj džamiji u Sarajevu

Učenjem mevluda muslimani večeras obilježavaju rođendan Božijeg poslanika Muhameda i prigodnim programom prisjećaju se njegovog rođenja, života i poslaničke misije. Muhamed a.s. je rođen 12. rebiul evvela po hidžretskom kalendaru, a ovaj za muslimane jedan od najznačajnijih datuma nastupio je današnjim zalaskom sunca i akšam namazom.

"A tebe smo samo kao milost svjetovima poslali". (Kur'an, el Enbija, 107.) 
"Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje". (Kur'an, el Ahzab, 21.) 
"Allah i meleki Njegovi blagosilju Vjerovjesnika. O vi koji vjerujete, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu selam". (Kur'an, el Ahzab, 56.) 
"Mevludom naš narod zove proslavljanje Alejhisselamova rođendana. Mevludom se zove i knjiga u kojoj je, većinom u stihu, opisano Alejhisselamovo rođenje. 
Sama riječ mevlud je arapskog porijekla. Naš je narod pogrešno izgovara mevlud, a pravo je mevlid, što znači vrijeme rođenja ili rođendan." (Mehmed Handžić, Sabrana djela) 
Božiji poslanik Muhammed, neka je na njega Allahov mir i spas, rođen je 12. rebiul evvela, 571. godine u Mekki. 
Muslimani danas širom svijeta sjećaju se toga dana i svečano ga obilježavaju. Muslimani Bošnjaci također se raduju povodom toga dana. Ove godine taj dan je četvrtak 24. januara.
Da li mi, dovoljno koristimo dar i milost Božiju, da li kao muslimani i muslimanke slijedimo Poslanika,da li njegova upustva primjenjujemo u svakodnevnom životu? Koliko smo u raskoraku s njegovom praksom i životom? Da li je ljubav prema njemu iznad ljubavi prema našoj porodici ili nije, da li je salavat prisutan u mom i tvom srcu? Sve su to pitanja na koja je svako sebi dužan odgovoriti, a dan rođenja Poslanika je prigoda da se o njima promisli i pronađe istinski odgovor.
Rođendan poslanika je najbolja prilika da se i u nama rodi ljubav za njega, da težimo upoznati to historijsko biće radi kojeg je Allah stvorio svijet. Svaki korak u životu Poslanika za muslimana i muslimanku je historijski korak iz koga mora uzeti jasnu smjernicu i koji mora biti putokaz vjerniku.
Svevišnji nas time obavezuje u riječima često ponavljanim u Kur'anu: O vjernici, pokoravajte se Allahu i Njegovom poslaniku... ili Ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu...
Kad nas Uzvišeni time obavezuje onda je na meni i tebi da proučimo život i djelo Poslanika, da ga istinski upoznamo. Doživjeti još jedan rođendan Poslanika a u sebi ne probuditi ljubav prema njemu znači izgubiti još jednu godinu života.
Čovjek nema dovoljno riječi kojima bi mogao iskazati veličinu, osjećaje, ljubav i emocije prema Poslaniku. Sve što se kaže samo je kap vode u moru.
Salavatom se doživljava, primjenom njegovih propisa iskazuje, ljubav prema njemu. Dosljednim se oživljavanjem sunneta zaslužuje njegov šefa'at i susret s njim na Ahiretu. Njegovo je ime hvaljeno, njegovo je tijelo najpobožnije, Njega Gospodar voli, on je najobdareniji sa svim vrlinama vjernika, on je živi Kur'an.
Uzrok naše slabosti zasigurno se nalazi u neispravnom pristupu islamu. Naš svijet je uznemiren jer je prešao vrlo težak put. Potreban nam je salavat Poslanikov, blagoslov i šefaat njegov, radi vraćanja u stanje smirenosti. Bez Poslanikovih salavata nema smirenosti ni u duši čovjekovoj, ni u porodici, ni u mahali ni šire. Zbog nedostatka tog salavata nema među nama povjerenja ni poštenja, onoliko koliko je potrebno da bude povjerenja i poštenja da bismo dostigli viši nivo ljudskoga izbavljenja i spasa.
Muslimani u Mevludu treba da traže poruku i da dobro razmišljaju o toj poruci. Danas svako od nas mora izvagati sebe, prije nego što bude izvagan i prije nego što bude procijenjen u ovom vremenu. Nemojmo jedni drugima uvećavati nesreću i nametati nepravdu. Muslimanima svijeta danas je jedini izlaz u poštivanju propisa Kur'ana i, jako bitno, u slijeđenju Poslanika, neka je na njega Allahov mir i spas.
Neki pokušavaju da sve nas u ovom vremenu učine gluhim i slijepim, a da naš govor zamijene šutnjom. Šutnja je danas izdaja. Mi smo pod velikim pritiskom medija koji su prema nama usmjerili svoje najžešće oružje, namijenjeno da iz naših grudi odstrane i najmanje tragove vjere i da zaprljaju naše moralne principe. 
Žele nas udaljiti od vjere, života, jezika, običaja, historije. Hoće da nas vrate u prošlost, da budemo slabi, zaostali, pasivni...
Iz vrijednosti i blagodati Mevluda uzmimo pouke koje će nas osvijestiti u našem budućem životu.
Ebu Hurejre, neka je Allah zadovoljan s njime, prenosi da je jednom bilo rečeno: »Allahov poslaniče prokuni mnogobošce», na to je on odgovorio: "Nisam poslan da proklinjem nego sam poslan milosti radi". 
(Bilježi Muslim)