Sinoć, 17. noći mjeseca ramazana, u džamijama širom svijeta obilježila se Noć bitke na Bedru, Lejletu-l-Bedr.

Prigodne manifestacije održale su se i u džamijama u glavnim gradovima država zapadnog Balkana.

Centralna manifestacija u Sarajevu priređena je u Carevoj džamiji, gdje je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović podsjetio na značaj Bitke na bedru, a uz ilahije i zikr proučene su dove za duše šehida.

Druge godine po preseljenju Muhammeda a.s. iz Meke u Medinu, odnosno 624. godine, na Bedru se dogodila bitka koja je jedna od najznačajnijih pobjeda muslimana u historiji. Ova bitka imala je presudan značaj za muslimane budući da su pobjedom nad daleko jačim neprijateljem, idolopoklonicima iz Meke, dobili svoju punu prepoznatljivost kao zajednica u svijetu.

Pobjeda na Bedru je bila znak da islam i muslimani postaju svjetski sigurnosni i vojno-strateški faktor koji će čuvati i braniti teritorijalni integritet i politički suverenitet zajednice muslimana.

Za muslimane širom svijeta Bitka na Bedru simbolizira obračun između vjere i kufra, istine i zablude, kvaliteta i kvantiteta, stvarne snage i fiktivne moći. Bitka je pokazala da se čvrstom vjerom mogu postići neočekivani rezultati i poraziti daleko jači, opremljeniji i brojniji neprijatelj.

Izvor: Agencija Anadolija