Mr. Azmir ef. Jusufi

Umra je vid hodočašća Kabi koji se može obaviti tokom cijele godine, osim u sljedećim terminima: na dan Arefata, na dan Bajrama i u tri dana predviđena za bacanje kamenčića na Mini. Sastoji se od nijeta, oblačenja ihrama, obilaska oko Kabe (sedam puta) i sa'ja između Safe i Merve (sedam puta), te brijanje glave ili skraćivanje kose.

Umra ima svoje utemeljenje u Kur'anu:  Hadž i umru radi Allaha izvršavajte. (El-Bekare, 196.)
Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik kazao: “Umra do umre je iskup za ono što se učini između njih, a za primljen (mebrur) hadždž nema druge nagrade osim Dženneta.” (Buharija i Muslim)
Od Ibn Abbasa, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, sa.v.s., obavio četiri umre u svome životu, i to: „Umretu-l-Hudejbije“, „Umretu-l-Kada“, „Umretu-dž-Dža’rane“, i umra zajedno sa Oproštajnim hadžom.
Umru je najbolje obaviti u ramazanu, zbog nagrade koja je u visini hadža nafile. Ibn Abbas, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., jednoj ensarijski rekao: “Kada nastupi ramazan, ti obavi umru, jer umra obavljena u ramazanu ravna je hadžu (po vrijednosti).“ (Buharija)
Od Abdullaha ibn Mes‘uda, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik kazao: “Hadždž i ‘umru, jedno za drugim u kontinuitetu obavljajte, doista oni brišu (čiste) siromaštvo i (male) grijehe kao što kovački mijeh čisti nečistoću željeza, zlata i srebra. Za primljen (mebrur) hadždž nema druge nagrade osim Dženneta.” (Tirmizi)
Umra u ramazanu ima posebnu nagradu. ‘Umra u ramazanu vrijedi kao hadždž sa Allahovim Poslanikom!
Et-Taberani bilježi od Ebu Hurejrea da je rekao: “Allahov Poslanik, s.a.v.s., je kazao: ‘Kada čovjek izađe sa čistom nafakom da obavi hodočasti Kabu  pa  povikne: ‘Odazivam ti se Bože, odazivam!’ Pozove ga glasnik sa nebesa i kaže mu: ‘I za tebe je sreća spremna; opskrba ti je halal, jahalica ti je halal, hodočašće ti je primljeno bez pogovora’. A kada izađe sa nečistom nafakom da obavi hodočašće pa povikne: ‘Odazivam ti se!’ Pozove ga glasnik sa nebesa i kaže mu: ‘Nema sreće za tebe spremne, opskrba ti je haram a hodočašće ti nije primljeno!
Mu'temir će na svom putu će puno zikriti, istigfar činiti, doviti Allahu, dž.š., i  moliti  Ga, čitati Kur’an i razmišljati o njegovim značenjima,  voditi  brigu  o  namazu  obavljajući  ih  u  njihovom vremenu u džematu, čuvati svoj jezik od mnoštva: ‘rekao-kazao’, i od onoga što ga se ne tiče. Pazit će se od pretjerivanja u šali i čuvati svoj jezik od laži, ogovaranja, prenošenja tuđih riječi, ismijavanja sa svojim drugovima ili nekim drugim od njegove braće muslimana. Preporučuje mu se dobročinstvo prema njegovim saputnicima, da ih sačuva svog ezijeta, da ih navraća na dobro i odvraća od zla koristeći se mudrošću i lijepom opomenom onoliko koliko je u stanju to činiti.
Po ulasku u Meku, prvo se treba smjestiti u hotel, smjestiti svoje lične stvari, odmoriti se a potom, po mogućnosti, organizovano, otići u harem radi obavljanja tavafa.
Kada se donosi nijet na mikatima uči se Telbija: „Lebbejke Allahumme lebbejk, lebbejke la šerike leke lebbejk, inne-l-hamde venni’amete leke ve-l-mulk, la šerike lek.” Najbolje je da se Telbija uči što češće i što više sa malo povišenim glasom. Žene neće dizati svoje glasove, nego će Telbiju učiti poluglasno. Muškarci oblače ihrame i ovim započinju sve ihramske obaveze i sve ihramske zabrane.
Pri prvom susretu sa K'abom, mu’temir će donijeti tekbir, tri puta: „Allahu ekber, La ilahe illallah Muhammedun resulullah.“ Zatim će proučiti dovu i zatražiti od Allaha, dž.š., šta želi, jer je to vrijeme kada Allah, dž.š., ne odbija dove. 
Muškarci će otkriti rame desne ruke, dok će lijevo rame biti pokriveno. Tavaf se započinje od Hadžeru-l-Esveda, po mogućnosti da se on poljubi ili okrenuvši unutrašnjost dlanova prema njemu, a potom slijedi njihovo ljubljenje. Prilikom usmjeravanja dlanova prema Hadžeru-l-Esvedu, mu’temir će izgovarati sljedeće riječi: „Bismillahi Allahu ekber, Bismillahi Allahu ekber, Bismillahi Allahu ekber, Allahu ekber ve lillahi-l-hamd.“
Ako ima dovoljno mjesta i nije prevelika gužva, sunnet je da se prva četiri kruga obavljaju malo ubrzanim hodom, a ostala tri normalnim hodom. Tavaf (obilazak oko K'abe) će se obavljati oko Hidžru Ismaila. Prilikom Tavafa potrebno je što više se sjećati Uzvišenog Allaha i obraćati Mu se dovom. Jedino što se zasigurno od dova prenosi jeste dova između Er-Ruknu-l-Jemanija (Jemenskog ugla) i Hadžeru-l-Esveda, koja glasi: “Allahumme rabbena atina fi-d-dunja haseneten ve fi-l-ahireti haseneten ve kina azabennar...”
Po obavljanju sedam krugova oko K'abe, mu’atemir će završiti na mjestu odakle je i počeo, tj. od Hadžeru-l-Esveda, a zatim klanjati dva rekata tavafskog namaza, iza Mekami-Ibrahima s time što će ihramom pokriti desno rame. Ako nije u stanju odmah iza tog mjesta klanjati, zbog gužve, onda može bilo gdje u Haremu. Na prvom rekatu će nakon Fatihe učiti suru “El-Kafirun” a na drugom rekatu nakon Fatihe suru “El-Ihlas”. Ova dva rekata ih se ne treba obavljati u zabranjenim vremenima: pred izlazak Sunca dok ne izađe, kada je na polovini neba i pred zalazak Sunca dok ne zađe.
Nakon klanjanja ova dva rekata, mu’temir će se napiti, što više može, Zemzem vode. Prilikom pijenja vode Zemzem lijepo je moliti Allaha, dž.š., za svoje potrebe i potrebe Ummeta. Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Ona je blagoslovljena hrana i lijek za bolesne.” (Muslim) 
Ibn Abbas veli: “Vodu zemzem nazivali smo vodom koja utoljava glad, i smatrali smo je velikom blagodati kada je riječ o prehranjivanju porodice.” (Abdurrezzak, Ibn Ebu Šejbe, Taberani)
Prenosi se da bi Ibn Abbas, r.a., prilikom pijenja Zemzema učio sljedeću dovu: „Allahu moj, molim Te da mi podariš znanje od kojeg ću koristi imati, obilatu nafaku i lijek od svake bolesti.“
U drugom djelu Zadul-mead Ibnul-Kajjim kaže: “Razbolio sam se u Mekki i liječio se učeći na Zemzem i pijući ga, pa sam ozdravio. Nakon toga često sam se liječio na ovaj način od raznih bolesti i uvijek bi mi to pomoglo.”
Nakon osvježenja vodom Zemzem, mu’temir se upućuje ka Safi i Mervi gdje će obaviti S'aj koji se sastoji od sedam krugova, počevši od Safe a završavajući na Mervi. Na Safi i Mervi mu’atemir će se okrenuti u pravcu K'abe i između ostalog izgovoriti:  „Bismillahi Allahu Ekber, Bismillahi Allahu Ekber, Bismillahi Allahu Ekber, Allahu ekber ve lillahi-l-hamd, “Inne-s-Safa ve-l-Mervete min še’airillah, fe men hadždže-l-bejte ev i’temere fela džunaha alejhi en jettavvefe bihima, ve men tetavvea hajren fe innellahe šakirun alim.”
Nakon ovih riječi, mu’temir kreće prema Mervi. Prilikom dolaska na mjesto, označeno među dva zelena svjetla, muškarac će hodati krupnim koracima-trčati, dok žene to neće raditi. Kada stigne na Mervu, radit će isto što i na Safi. 
Prilikom kretanja od Safe do Merve i nazad, mu’temir može upućivati razne dove, ili učiti Kur’an. Kretanje od Safe do Merve broji se kao jedan krug, od Merve do Safe broji se drugi krug. Kada se dovrši i posljednji krug, i kada dođe do Merve, obrijat će glavu ili skratiti kosu, a žena će skratiti kosu u sobi hotela u kojem je smještena. Nakon ovog čina prestaju sve ihramske obaveze i mu’temir se može osloboditi ihrama.
Mu'temiru je obaveza da svojom umrom želi Allahovo zadovoljstvo i nagradu na Ahiret, kao i približavanje Allahu onim čim je On zadovoljan od govora i djela na tim časnim mjestima. Obaveza mu je da bude na velikom oprezu da svojom umrom ne cilja dunjaluk i dunjalučka  dobra, ili pretvaranje, dobar glas i hvalisanje, jer su to, u istinu, od najružnijih motiva koji su uzrokom da djelo propadne i da ne bude kabul-prihvaćeno, kao što Allah Uzvišeni kaže: Onima koji žele život na ovom svijetu i ljepote njegove – Mi ćemo dati plodove truda njihova i neće im se u njemu ništa prikratiti. Njih će na onom svijetu samo vatra peći; tamo neće imati nikakve nagrade za ono što su na Zemlji radili i biće uzaludno sve što su učinili. (Hud, 15-16.) 
Uzvišeni, također, kaže: Onome ko želi ovaj svijet, Mi mu brzo dajemo što hoćemo i kome hoćemo, ali ćemo mu poslije Džehennem pripremiti, u kome će se osramoćen i odbačen peći. A onaj ko želi onaj svijet i trudi se da ga zasluži, a vjernik je, trud će mu hvale vrijedan biti. (El-‘Isra, 18-19.)