Mr. Azmir ef. Jusufi

Iako među nama danas nema živog Poslanika našeg, mi ga se salavatima sjećajmo i salavate na njega stalno donosimo.

Hvala i slava pripadaju samo Allahu, dž.š., a salavate i selame donosimo na našeg voljenog gospodina, posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., na njegovu časnu porodicu, na njegove ashabe i sve sljedbenike istinskog Puta do Dana Sudnjeg. 
Iako među nama danas nema živog Poslanika našeg, mi ga se salavatima sjećajmo i salavate na njega stalno donosimo.
O Muhammedu, s.a.v.s., i donošenju salavata na njega Allah, dž.š., u Kur'anu kaže:
Zaista Allah i Njegovi meleki donose salavat na Vjerovjesnika! O vjernici, donosite i vi salavat (na njega) i šaljite mu selam! (El-Ahzab, 56) 
Poznati komentator Kur'ana, a.š., imam Kurtubi, u svom komentaru Ku'ana El-Džami' li ahkami-l-Kur'an kaže: "Allah, dž.š., je ovim ajetom ukazao posebnu čast Muhammedu, s.a.v.s., za vrijeme njegovog života i nakon njegove smrti. Spomenuo je položaj koji Muhammed, s.a.v.s., zauzima kod Njega te udaljio od njega i od njegove časne porodice svaku ružnu pomisao. Salavat od strane Allaha, dž.š., je Njegova milost i zadovoljstvo, salavat od meleka je dova i traženje oprosta, a salavat od njegovih sljedbenika je dova, poštivanje i uvažavanje.“
Abdullah ibnAbbas, r.a., je rekao: "Kada je objavljen ovaj ajet, muhadžiri i ensarije su rekli: 'Allahov Poslanice, ovo je specijalno za tebe, a nama od toga ne pripada ništa?' Tada je Allah, dž.š., objavio ovaj ajet: On vas blagosilja (donosi salavat na vas), a i meleki Njegovi, da bi vas iz tmina na svjetlo izveo - On je prema vjernicima Milostiv. (El-Ahzab, 43)"
Također, Allah Uzvišeni u Kur'anu kaže:Vjerovjesnik treba da bude preči vjernicima nego oni sami sebi... (El-Ahzab, 6) 
U nastavku ćemo spomenuti nekoliko hadisa Muhammeda, s.a.v.s., koji govore o ovoj temi:
"U kojoj mjeri ti je uzor Allahov Poslanik, utoliko si vjernik.“ (Buhari, Muslim) 
"Ko slijedi mene, taj slijedi i Allaha, a ko ne slijedi mene, taj ne slijedi ni Allaha.“ (Buhari, Muslim) 
"Ko je pokoran Poslaniku, taj je spašen!“ (Muslim, Ebu Davud, Nesai)  
"Primjer odnosa između mene i vas je kao primjer čovjeka koji je naložio vatru na koju se zalijeću leptiri i skakavci. On ih tjera od vatre, a oni uskaču u nju. Isto je tako i sa mnom. Ja vas štitim od vatre, a vi mi izmičete iz ruku.“ (Muslim)
"Hazreti Omer je rekao Allahovom Poslaniku: - O Allahov Poslaniče, ti si mi, Allaha mi, draži od svega drugoga osim od mene samoga. -Na to mu Allahov Poslanik reče: - Ne tako, Omere, dok ti ne budem bio draži i od tebe samoga.- Nakon izvjesnog vremena Omer ponovo reče: - O Allahov Poslaniče, Allaha mi, ti si mi draži od svega pa i od mene samoga. Tada mu Allahov Poslanik odgovori riječima: - Sada, Omere!“ (Buhari) 
Abdullah ibnMesud prenosi: „Došao neki čovjek Poslaniku i rekao: - Allahov Poslaniče, šta kažeš za jednog čovjeka koji voli nekoga, a nije stigao do njega. Na to mu Resulullah reče: - Svako će biti s onim koga je volio.“ (Buhari) 
Enes ibn Malik prenosi da je neki čovjek upitao Poslanika, kada će biti Sudnji dan? Poslanik ga upita staje za Sudnji dan pripremio, a on odgovori: „Nisam za Sudnji dan pripremio puno namaza, nitipuno posta, niti puno sadake i milostinje, ali volim Allaha i Njegova Poslanika. Na to mu Poslanik reče: 'Ti si s onim koga voliš.'“ (Buhari) 
"Allah uvodi čovjeka u Džennet sa Sunnetom kojeg se pridržavao.“ (Ahmed) 
 Abdullah ibn Seleme priča: „Čim je Allahov Poslanik stigao (iz Mekke u Medinu), svijet je pohrlio prema njemu. Tu sam i ja bio. Zagledao sam mu se u lice da bih se i sam uvjerio da li je taj čovjek od istine. Konačno, došao sam do uvjerenja da njegovo lice nije ono koje laže. Prve riječi koje sam čuo iz njegova razgovora, bile su: - Narode! Što više jedni drugima nazivajte selam, što više dijelite hranu, pazite i obilazite rodbinu, klanjajte noću dok drugi svijet spava, pa ćete ući u Džennet.“ (Tirmizi) 
"Poslanik je kaznio pijanicu, propisanom kaznom, pa jedan od prisutnih poče proklinjati toga čovjeka, a Poslanik reče: - Nemojte ga proklinjati jer, Allaha mi, koliko ja znam, on voli Allaha i Njegova Poslanika.“ (Buhari)  
„Prilikom svakog selama koji mi bude upućen, Allah mi povrati dušu, kako bih mogao uzvratiti pozdrav.“ (Ebu Davud) 
„Nikada se ne okupe ljudi na jednom mjestu a da ne zasluže grijeh ako tom prilikom zanemare sjećanje na Allaha i salavat na Njegova Poslanika, i Allah, ako hoće, može da ih kazni, a, ako hoće, može da im oprosti.“ (Tirmizi) 
"U čijem prisustvu se spomene moje ime, neka donese na mene salavat. Jer, ko na mene donese jedan salavat, Allah će na njega deset. (Tirmizi) 
„Donosite na mene salavat, jer vaš salavat dopire do mene pa ma gdje vi bili.“ (Ahmed) 
„U čijem prisustvu se spomene moje ime, a taj ne izgovori salavat, on je skrenuo s puta koji vodi u džennet.“ (Malik „Muvetta“) 
„Priča Abdullah b. Mugafel da je neki čovjek rekao Vjerovjesniku, a.s.: - Poslaniče, tako mi Allaha, ja te volim. - Pazi šta govoriš, reče mu Poslanik. A pošto ovaj tri puta ponovi: 'Tako mi Allaha, ja te volim.'- Allahov Poslanik mu reče: - Ako me uistinu voliš, onda budi spreman na siromaštvo; siromaštvo brže stiže do onoga ko me voli nego što bujica stiže do svog ušća.“(Tirmizi).