Izvještaj Evropske komisije

Rezultati, izneseni u Izvještaju Evropske komisije o raspodjeli migranata unutar EU-a, pokazali su da Unija još nije ispunila obećanja data u vezi s raspodjelom izbjeglica

Evropska unija (EU) nije ispoštovala dogovor o raspodjeli izbjeglica među svojim zemljama članicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Rezultati, izneseni u Izvještaju Evropske komisije o raspodjeli migranata unutar EU-a, pokazali su da Unija još nije ispunila obećanja data u vezi s raspodjelom izbjeglica.

U septembru je istekao rok za raspodjelu izbjeglica u EU-u, ali su, prema dosadašnjim podacima, zemlje članice od predviđenih 160 hiljada migranata, koji su pristigli u Grčku i Italiju, prihvatile samo 31.500.

Kako je navedeno u pomenutom Izvještaju, Češka je prihvatila samo 12 migranata, dok Mađarska i Poljska nisu prihvatile niti jednog.

Komesar EU-a za migraciju, unutrašnja pitanja i državljanstvo Dimitris Avramopoulos je, tokom predstavljanja Izvještaja, poručio kako očekuje da će Mađarska, Poljska i Češka konačno počnu prihvatati izbjeglice.

Prema Sporazumu o migrantima koji je potpisan 2016. godine između EU-a i Turske, zemlje članice su trebale iz Turske prihvatiti 72 hiljade migranata, ali su, kako je navedeno u Izvještaju, prihvatile samo 11.354.

U Izvještaju se još navodi kako sporazum između Turske i EU-a predstavlja priliku za suočavanje s migrantskom krizom u istočnom Mediteranu.

Na kraju Izvještaja se navodi i kako će EU do kraja godine isplatiti 3 milijarde eura koje je obećala Turskoj u okviru pomenutog Sporazuma o migrantima. Iz Evropske komisije su ranije saopćili da su Turskoj do sada od obećanih 3 milijarde eura isplatili 908 miliona.