Od 1991. stradalo 108 vojnika

Približno 410.000 vojnika bilo je angažirano u operacijama u 52 međunarodne misije od 1991, a 108 je izgubilo život.

Njemačka je potrošila približno 21 milijardu eura za 52 vojne operacije u posljednjim decenijama, u kojima je izgubila 108 vojnika, saopćilo je ministarstvo odbrane ove zemlje.
Odgovarajući na upit za informacijom kojeg je uputila njemačka ljevičarska stranka Die Linke, ministarstvo odbrane je navelo da je približno 410.000 vojnika bilo angažirano u operacijama u 52 međunarodne misije od 1991, navode mediji. 
Te misije koštale su porezne obveznike 21 milijardu dolara, više nego što se ranije mislio, piše Frankfurter Allgemeine.
Od 108 vojnika, njih 37 je izgubilo život u akcijama, navodi Spiegel. 
"Strane misije ne samo da su koštale cijelo bogatstvo, mnogi vojnici su platili svojim životima. Ovo je pogotovo bolno jer nijedan oružani konflikt nije riješen kroz vojno angažiranje", rekla je Sabine Zimmermann, zamjenica čelnika stranke Die Linke. 

Pritisak Trumpa

Ova vijest je objavljena u vrijeme kada mnogi političari pozivaju na veliki zaokret u njemačkoj vojnoj politici.
Martin Schulz, lider Socijaldemokratske partije Njemačke koji će se suprotstaviti Angeli Merkel na nadolazećim općim izborima, kritizirao je njemačku kancelarku zbog njenog plana da poveća potrošnju na vojsku, zahtjev koji je Donald Trump stalno upućivao svojim NATO saveznicima. 
Schulz smatra da bi se taj novac trebao potrošiti na obrazovanje i socijani rad. 
Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je također izrazio nezadovoljstvo zbog velikih vojnih programa, navodeći da Berlin ne smije "klečati" pred pritiskom Washingtona da se poveća vojna potrošnja.