Kompanija za informatičku sigurnost

FBI je razgovarao s američkim zaposlenicima kompanije za informatičku sigurnost Kaspersky Lab sa sjedištem u Moskvi, u sklopu istrage o operacijama kompanije.

FBI je razgovarao ove sedmice s nekoliko američkih zaposlenika kompanije za informatičku sigurnost Kaspersky Lab sa sjedištem u Moskvi, u sklopu istrage o operacijama kompanije, rekla su dva izvora upoznata s tim slučajem.
Agenti FBI-a posjetili su domove djelatnika te kompanije u utorak navečer u više američkih gradova, ali nije bilo naloga za hapšenje, kazali su izvori koji su željeli ostati anonimni jer nemaju ovlasti da razgovaraju o istrazi FBI-a, prenosi Hina.
Prošli su mjesec visoki američki obavještajni dužnosnici otkrili u svojim svjedočenjima pred obavještajnim odborom američkog Senata da su razmatrali vladino korištenje programa iz Kaspersky Laba, a zastupnici su izrazili zabrinutost da bi Moskva mogla koristiti proizvode te kompanije za napad na američke kompjuterske sisteme.

Svjedočenje u Senatu

Eugene Kaspersky, osnivač i direktor kompanije, rekao je da je voljan pojaviti se u Senatu kako bi odagnao bilo kakvu zabrinutost u vezi proizvoda svoje kompanije.
Kaspersky Lab potvrdio je u saopćenju u srijedu da su agenti FBI-a obavili "kratke razgovore" s dijelom američkih zaposlenika.
NBC News, koji je prvi izvijestio u srijedu o tim razgovorima, navodi da je najmanje desetak zaposlenika na istočnoj i zapadnoj obali SAD-a imalo posjete.
Nije poznato je li ova istraga povezana s aktualnom istragom FBI-a o navodnoj ruskoj upletenosti u američke predsjedničke izbore 2016.