Na okrutan način

67-godišnja žena, porijeklom sa Kosova je na okrutan način iseljena iz izbjegličkog kampa gdje je boravila u Njemačkoj.

Prema riječima ljudi s kojima je živjela zajedno s njima u kampu u Windprechtstrase, izbačena je u sred noći u akciji u kojoj je učestvovalo desetak policajaca, što je i naljutilo i ljude iz kampa s kojima je živjela.

Iz Frankfurta je ona upućena za glavni grad Srbije, Beograd, iako Sevdija tamo nema nikog od porodice.

Međutim, policija je ovo negirala. Policijski službenik Siegfried Hartmann je rekao da su bile samo dvije  policijske ekipa sa šest osoba.

"Njoj je dozvoljeno da spava oko tri sata u jednoj sobi Policijskog inspektorata, prije slanja za Frankfurt. Također, jedan policijski službenik joj je dao kafu, jer nije imala dovoljno novca. Ona je također razgovarala sa doktorom prije leta za Beograd", rekao je policajac Hartmann.

Sevdija je ostala u Beogradu dvije sedmice. Tamo je živjela u mjestu gdje beskućnici spavaju u šatoru, kaže pomoćnik izbjeglica, Matthias Schopf-Emrich.

"Ona je bila potpuno sama i na raspolaganju nije imala imalo novca. U kontaktu sam sa njena dva sina, koji su upoznati i žive u Njemačkoj. Oni pokušavaju da nađu krov nad glavom za svoju majku, tako da ona ima adresu porebivališta. Znate, može se razboljeti, a ovako može dobiti hitno potrebne ljekove"; rekla je pomoćnica za izbjeglice Schopf-Emrich.

Matthias Schopf-Emrich rekla je  da ova situacija ne bi trebalo biti ovakva. Ovo ima veze sa ženom. Ovo je humanitaran slučaj, slučaj o kome se ranije trebalo raspravljati, a ne da ovako ispadne", rekla je ona.

Sevdijina je porodica koja dolazi iz romske zajednice. Ona živi sa sinom, snajom i četvero unučadi, u kampu u Windprechtstrase već šest godina.

Porodica joj dolazi sa Kosova odakle je prognana, a njen suprug je ubijen u ratu.

Savjet za izbjeglice u Augsburgm kaže da su "Sevdijinog muža pretukli na smrt, dok je Sevdija traumatizirana od tada i nije dobro psihički od onoga što je doživjela", kaže Schopf-Emrich.

Zbog njenog stanja, Centralni ured za strance razmatra da li Sevdija može putovati zbog njenog zdravstvenog stanja.

/Insajderi.com/