Nećete povjerovati kako je njena porodica reagovala…

Kako se zove brak u kom nevjesta ima 10 godina, a mladoženja 30? Mi to nazivamo nepravda, ili drugačije, dječiji brakovi. Iako ste možda mislili da ovo više nije uobičajena praksa, činjenice nažalost govore suprotno.

Dječiji brakovi se i dalje praktikuju u mnogim zemljama uprkos zakonskim zabranama. Ovakvi slučajevi su najčešči u azijskim zemljama i na Bliskom Istoku, piše “Fokuzz“.
 
U velikom dijelu Saudijske Arabije i Jemena, djevojčice koje su tek napunile 10 godina prinuđene su da se udaju za muškarce u 30-im.

UNICEF i “Bridal Musings” su pokušali da ukažu na posljedice ovih brakova i snimili su video kako bi podigli svijest ljudi.

Posebno se skreće pažnja na to da je svake godine oko 15 miliona djece prinuđeno na ovakav brak.

Sasvim je normalna pojava da se u Jemenu i Saudijskoj Arabiji djevojčice od 9-10 godina udaju za muškarce od 30 i više godina.

Ovo se dešava uprkos zakonima koji se tiču očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja maloljetnica.

Muškarac daje riječ da neće dotaći djevojčicu, iliti svoju suprugu dok ona ne sazri.
 
Naravno, muškarci nikada ne održe to obećanje. Mislite li da su kažnjeni na neki način zbog toga? Naravno da nisu.

U videu se radi o mladi od 11 godina i mladoženji od 35. O tome kako se samo djevojčice mogu osjećati tokom vjenčanja i njhovim porodicama koje ćutke prisustvuju ceremoniji. Nažalost, ovo nije sam video, ovo je realnost!

Ne postoje riječi kojima se može opisati ono što se u videu dešava. Ovo je samo pokušaj UNICEF-a da ukaže na grozotu dječijih brakova.

Cilj je edukacija ljudi o strahovima i problemima sa kojima se suočavaju ove djevojčice, koje još nisu ušle ni u pubertet, a primorane su da se udaju za nekoga ko je vršnjak njihovog oca.

Ovo nije video koji ćete pogledati i zaboraviti istog momenta, ovo je “poziv na akciju”, dirljiva priča koja će potresti i one najjače!
 
Pogledajte video: