Učiniti Austriju manje privlačnom

Zemlje članice EU trebalo bi da smanje socijalne naknade za migrante koji stižu iz ostalih država članica kako bi se spriječila zloupotreba sistema socijalne pomoći, izjavio je austrijski ministar spoljnih poslova i integracija Sebastian Kurtz.

Njegov je prijedlog uslijedio usred nedavno iznesenih planova čiji je cilj učiniti Austriju manje privlačnom za migrante. Jedna od tačaka je smanjenje naknade za djecu stranih radnika u zemljama EU, koja žive u svojim domovinama.
Kurtz, član konzervativne Austrijske narodne stranke (OeVP), poznat po oštrom stavu kada je imigracija u pitanju, za javnu televiziju ORF je rekao da bi socijalnu naknadu u drugoj zemlji članici EU građani Unije trebalo da dobijaju tek nakon što su tu živjeli pet godina. U skladu s njegovim prijedlogom, naknade za nezaposlene bi se u potpunosti ukinule. 
"Slobodu rada u bilo kojoj zemlji ne bi trebalo mješati sa slobodom izbora najboljeg sisitema socijalne naknade" u zemljama EU, kazao je Kurtz.
Sloboda kretanja za osobe koje traže posao ključno je načelo Evropske unije.
Ukoliko EU ne primjeni takve restrikcije, zemlje EU-a mogle bi biti preplavljene migrantima, na isti način na koji su preplavljene izbjeglicama, upozorio je Kurtz, dodavši da "ne želi dovesti u opasnost slobodu kretanja" nego je "želi podstaći".
Minimalna socijalna naknada u Austriji trenutno iznosi oko 840 eura mjesečno, što je više od prosječne plate u nekim istočnim zemljama Unije.