Joanna Palani je 23-godišnja studentica politike iz Danske, a na njenu glavu stavljena je cijena od milion dolara. Vjerovali ili ne, smatra se da je Joanna ubila više od 100 pripadnika IDIL-a dok se borila u Iraku i Siriji.

Joanna, koja je iransko-kurdskog porijekla, rođena je u izbjegličkom kampu u Ramadi, Irak, nakon prvog Zaljevskog rata. S devet godina je počela pucati iz pištolja, a 2014. godine je iz Kopenhagena otišla u Siriju. 
Na svom Facebook profilu napisala je da je bila inspirirana borbom za prava žena i za demokratiju. 
"Za evropske vrijednosti sam naučila kao danski djevojka", kazala je Palani.
Ona se pridružila u toku ustanka protiv sirijske vlade nakon Arapskog proljeća, prvi borbe protiv Asadovog režima, a zatim protiv IDIL-a. Ona se borila u Kobaniju, sirijskom gradu na granici s Turskom, a također je pomogla da se oslobode djevojke koje su bile zatvorene i korištene kao seksualno roblje u Iraku.
Njene borbe su izazvale pažnju danske vlade koja joj je zabranila dalja putovanja u regiju kada se vratila iz borbi u septembru 2015. godine. Zatvorena je u Vestre Fængsel, najveći zatvor u Danskoj, kada je otkriveno da je htjela prekršiti zabranu kako bi otputovala u Katar. 
Provela je tri sedmice iza rešetaka prije nego što je puštena na slobodu, a onda joj je oduzet pasoš. Ona vjeruje da je vide kao teroristu u svojoj zemlji, a i dalje živi u skrivanju i non-stop mijenja mjesto stanovanja od straha od odmazde.
"Žao mi je zbog kršenja zakona, ali nisam imala izbora u svojoj glavi u to vrijeme. Rizikovala sam svoj život, a sada mi uzimaju slobodu. Nisam očekivala da ću izgubiti skoro sve za borbu za našu slobodu i sigurnost", rekla je ona.