“Kampanja za nezavisnost Kalifornije”

Prijedlog da se američka savezna Californija otcijepi od Amerike i službeno je predan Uredu državnog sekretara SAD.

Ukoliko ovaj prijedlog prođe pravno-administrativne procedure, mogao bi pokrenuti referendum o otcjepljenju ove savezne države od ostatka SAD.

Ovu inicijativu pokrenula je grupa “Kampanja za nezavisnost Kalifornije”, koja je prikupila čak 600.000 glasova građana ove države koji žele otcjepljenje od Amerike.

Ukoliko ova inicijativa prođe, a analitičari smatraju da ima velike šanse, već u martu 2019. godine mogao bi biti raspisan referendum na kojem će građanima biti postavljeno ovo pitanje:

“Da li bi Californija trebala postati slobodna, nezavisna i suverena država?”

Prema Ustavu SAD, referndum da bi bio legitiman mora ispuniti uslove da na njega izađe minimalno 50 posto biračkog tijela, te da za “Da” glasa minimalno 55 posto građana koji izađu na referendum.

Ukoliko bi se gore nabrojani uslovi ispunili, bio bi podnijet zahtjev za prijem u članstvo Ujedinjenih nacija, navodi NBC.

Broj građana Kalifornije koji žele nezavisnu državu raste iz godine u godinu, pa je prema posljednjoj anketi, urađenoj ove sedmice, čak 32 posto građana ove savezne države izrazilo želju za otcjepljenjem. Usporedbe radi, u 2014. godini samo 20 posto građana je bilo za otcjepljenje.

Pobjedom Donalda Trumpa na izborima u SAD, situacija u Kaliforniji dodatno je usijana.

Naime, upravo je Californija bila glavno uporište Hillary Clinton, koja je na izborima za predsjednika SAD prošle godine u Kaliforniji dobila čak 4.269.978 glasova više od Trumpa.

Trump je poprilično omražen u Kaliforniji, pogotovo nakon što je ove sedmice naredio gradnju zida sa Meksikom. U Kaliforiniji živi ogromna zajednica Meksikanaca, koji čine čak 38,8 posto ukupnog stanovništva ove države.

S obzirom na Trumpa i njegov neprijateljski stav prema Meksikancima, kao i činjenicu da ni među ostalim stanovništvom Kalifornije nije popularan, nije isključena mogućnost da ova savezna država istupi iz SAD.

Međutim, nije samo Kalifornija ta koja želi istupiti iz zajedničke države. Nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, u Teksasu je ponovo oživjela ideja da se i ova država otcijepi od Amerike.

Autor: Avaz.ba