BILDANJE VOJNIH MIŠIĆA

Raspoređivanje označava početak nove faze operacije „Atlantska odlučnost“, koja predviđa kontinuiranu prisutnost američkih oklopnih borbenih brigada u Evropi koje će se smjenjivati svakih devet mjeseci

Počelo je iskrcavanje američkih tenkova, samohodnih haubica i stotina drugih borbenih vozila u petak u sjevernoj njemačkoj luci Bremerhaven, koji će se rasporediti u istočnoj Europi za jačanje NATO-a radi odvraćanja od moguće ruske agresije.
 
Nekih 3.500 vojnika iz 4. pješadijske divizije iz Fort Carson u Coloradu, pridružit će se s opremom, koja uključuje 87 tenkova i 144 Bradley borbena vozila, tokom sljedeće dvije sedmice.
 
Raspoređivanje označava početak nove faze operacije „Atlantska odlučnost“, koja predviđa kontinuiranu prisutnost američkih oklopnih borbenih brigada u Europi koje će se smjenjivati svakih devet mjeseci.
 
Zadatak misije je da pomogne ublažiti zabrinutost Estonije, Latvije, Litve, Poljske i drugih NATO saveznika zbog sve nepredvidljivivije i ratobornije Rusije.
 
Nove snage, prvo će se okupiti u Poljskoj, a zatim će biti raspoređene preko sedam zemalja od Estonije do Bugarske. Glavni štab bit će stacioniran u Njemačkoj.
 
Kada je najavio operaciju prošle godine, američki ministar obrane Ash Carter je rekao da će snage sudjelovati u redovnim vojnim vježbama u cijeloj regiji s NATO saveznicima. U to vrijeme, zapovjednik američkih snaga u Europi, general pukovnik Ben Hodges okarakterisao je to kao „ostvarenje američkih predanosti odvraćanja od agresije i odbrani naših europskih saveznika i partnera“.
 
SAD planira razmjestiti i brigadu borbenog zrakoplovstva s oko 10 Chinook helikoptera i 50 Black Hawk helikoptera i 1.800 osoblja iz Fort Drum, New York, i bataljon od 24 Apache helikoptera i 400 vojnika iz Fort Bliss u Teksasu. Njihovo sjedište bit će u Njemačkoj, a helikopteri će biti razmješteni u Latviji, Rumuniji i Poljskoj.
 
NATO je već počeo sa razmještanjem opreme i streljiva u istočnoj Europi kako bi se smanjilo vrijeme koje bi bilo potrebno za razmještanje dodatnih jedinica.