Snijeg i led paralizirali veći dio Evrope

Veliki snijeg i temperature ispod nule na evropskom kontinentu su paralizirali veći dio Evrope, piše The Guardian. Usljed smrzavanja zabilježeno je više od deset smrtnih slučajeva, ali i obustavljanje saobraćaja, ometanje letova i paraliziranje željeznica.

Najmanje deset osoba je umrlo u Poljskoj, uključujući sedam muškaraca u petak, saopćile su vlasti. Pedesetjednogodišnjak je umro od gušenja ugljen-monoksidom zbog neispravnog grijača.
Temperature u Poljskoj su danas pale ispod -20 stepeni celzija, a jedan čovjek je umro u subotu u Belgiji kada je kamionom skliznuo s autoputa.
U Italiji su također niske temperature dovele do smrzavanja nekoliko beskućnika. Teški snijeg i jaki vjetrovi rezultirali su preusmjerenim letovima, otkazanim vozovima i zatvorenim cestama, javili su mediji.
Neke škole u južnoj Italiji neće raditi sutra, jer je snijeg u tim područjima viši od metra, prenosi novinska agencija ANSA. U Rimu su zaledile fontane na Trgu Svetog Petra.
Temperatura ja pala na -10 stepeni celzija u drugom po veličini gradu Grčke, Solunu, saopćio je meteorološki institut. Putevi su privremeno zatvoreni preko većeg dijela sjeverne Grčke, zbog snijega i leda.
Snježno nevrijeme se odrazilo i na Istanbul, a aviokompanija Turkish Airlines je otkazala više od 650 letova. Novinska agencija Anadolija je saopćila da je Bosfor koji prolazi kroz Istanbul zatvoren i zaustavljen za trajektne usluge.
Jedan od glavnih autoputeva u Istanbulu praktično je pretvoren u parking nakon što su vozači napustili svoje automobile zbog hladnoće. U sjevernoj Evropi, gdje su stanovnici navikli na temperature ispod nule i snježne zime, policija je u Danskoj upozorila na zaleđene i klizave puteve nakon desetine manjih saobraćajnih nesreća.
Temperature u Latviji su danas pale na -30 stepeni, saopćila je baltička novinska agencija.