Drama u palati

Kad ste ključni član kraljevske familije jedna od povlastica koje imate jeste i ta da ste uvijek okruženi čuvarima koji se brinu o vašoj sigurnosti.

To jest, sve dok vas jedan od njih ne zamijeni za uljeza i zamalo vas upuca u sopstvenom vrtu.
 
Kako izvještavaju britanski mediji, kraljica Elizabetha ima problema sa spavanjem i često se noću šeće dvorcem i vrtovima. Jedan od stražara za The Times je otkrio kako je jedna takva noć zamalo završila kobno za kraljicu Engleske.
 
On je, oko 3 ujutro, uočio nekoga u vrtu, kako stoji u tami, pa je repetirao oružje, naciljao i povikao: “Ko je tamo?”.
 
Kako se ispostavilo, u vrtu je stajala kraljica, a stražar joj je doviknuo: “Do vraga, Vaše visočanstvo, zamalo sam Vas upucao!”
 
Stražar je u tom trenutku shvatio da to i nije baš najbolji način da se obratite vladarici, no kraljica se nasmijala i rekla mu: “Sve je uredu. Sljedeći put ću pozvoniti da znate da sam ja, da me ne morate upucati.”
 
No, ovo nije prvi put da stražari zamalo ubiju člana kraljevske porodice.
 
Prije tri godine, stražari su pomislili od princa Andrewa da je uljez pa su, naoružani, krenuli da se suoče s njim... Ipak, sve je dobro završeno.
 
Stražari u britanskog palači su na velikom oprezu, jer su česta meta brojnih uljeza i provalnika. Prošle godine, u avgustu, u 4 ujutro je uhapšen 22-godišnjak koji je uspio proći sigurnosnu ogradu i ući u vrtove palače.