Godišnji izvještaj Centar Abdullah Horani

Centar Abdullah Horani za studije i dokumentiranje, koji djeluje u sklopu PLO-a objavio je godišnji izvještaj o kršenju prava Palestinaca od strane Izraela.

U izvještaju se navodi da je izraelska vojska u protekloj godini ubila 134 Palestinca, a 6.970 Palestinaca je uhapšeno i nalaze se u zatvoru. Od ukupnog broja ubijenih 34 je djece. Većina njih ubijeni su na kontrolnim punktovima izraelske vojske na Zapadnoj obali.

Od 6.970 uhapšenih njih 1.240 su djeca, a 151 osoba ženskog spola. Samo u Jerusalemu je uhapšeno i zatočeno 2.000 osoba od čega 700 djece.

I izvještaju se navodi da je Izrael porušio 1.023 stambenih i drugih objekata na području Zapadne obale i Jerusalema, dok je za još 657 objekata izdato rješenje za rušenje.

El-Vairi je kazao kako je Izrael propisao zakon kojim se legaliziraju naseljenička mjesta na području Zapadne obale.

Tokom 2016. godine izraelske vlasti su otele 12.326 dunuma zelje od Palestinaca na području Zapadne obale i Jerusalema, te je u toku nacionalizacija otetog kako bi se nakon što bude proglašena državnom svojinom poklonila doseljenicima i iskoristila za izgradnju doseljeničkih naselja.

Na području Jerusalema srušeno je blizu 300 stambenih i drugih objekata koji pripadaju Palestincima.

Izraelska vojska ranila je 3.230 palestinskih građana, od čega je 1.040 djece. Više od 60% su povrijeđeni otrovnim gasovima koje izraelski vojnici ispaljuju na nenaoružane učesnike demonstracija koje su vrlo česte u Palestini.

U izvještaju se navodi da su napadi doseljenika na Palestinske civile vrlo česti i da doseljenici, pod zaštitom vojske, činje veliku štetu Palestincima. Doseljenici se u svojim napadima na palestinske civile koriste vatrenim oružjem, molotovljevim koktelima i kamenjem. Naveden je i frapantan podatak da su doseljenici na području Jerusalema i Zapadne obale u protekloj godini uništili 6.500 vinovih loza, stabljika masline i različitih vrsta sadnica.

Pored toga, Izrael još uvijek drži Gazu pod opsadom, vrši upade u granična područja, bagerima prekopava poljoprivredna zemljišta Palestinaca, vrši nasumična hapšenja i puca bojevom municijom po civlima, što je uzrokovalo pogibiju i ranjavanje većeg broja Palestinaca na tom području. (saff)