Napad u Berlinu

ISIL je preuzeo odgovornost za napad u Berlinu, a osumnjičeni Pakistanac pušten je na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Njemačka policija potvrdila je kako istražitelji prate nekoliko tragova u potrazi za počiniteljima napada na božićni sajam u Berlinu, u kojem je dan ranije ubijeno 12 i ozlijeđeno 48 osoba, a za koji je odgovornost preuzeo ISIL.
Počinitelj napada kamionom i dalje je u bijegu nakon što je u utorak navečer na slobodu, zbog nedostatka dokaza, pušten 23-godišnji Pakistanac koji je bio priveden kao osumnjičenik.
"Upravo smo čuli da je, navodno, odgovornost za napad preuzeo ISIL, koji je u stvari teroristička banda. Postoji nekoliko tragova koje istražitelji sada prate. Nitko neće počinuti dok počinitelj ili počinitelji ne budu uhvaćeni", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere za mrežu ARD.
Nakon što je policija ranije objavila da nije sigurna je li uhapšen vozač kamiona, posredstvom Twittera pozvala je građane na pojačani oprez te kazala "da ništa ne poduzimaju sami".
Uhićeni Pakistanac od samog je početka negirao bilo kakvu povezanost s napadom, a istraga nije pronašla tragove tipične kod pucanja iz vatrenog oružja.
U kabini kamiona pronađena je ustrijeljena osoba, za koju se pretpostavlja da je pravi vozač.

Pravi vozač ubijen

U međuvremenu se ponovno oglasio vlasnik poljskog kamiona korištenog u napadu, rekavši kako je muškarac pronađen mrtav na suvozačkom sjedalu njegov rođak i zaposlenik, koga je opisao kao dobrog čovjeka.
Poljak po imenu Lukasz, kome je bilo 37 godina, vozio je za prijevozničku tvrtku svoga rođaka Ariela Zurawskog sa sjevera Poljske. Njemačke vlasti kažu da je Lukasz ustrijeljen.
"Jedna osoba ne bi ga mogla svladati. Vidjeli smo ozljede. Lice mu je bilo krvavo i otečeno. Vidjeli smo i ubodnu ranu. A policija mi je rekla da postoji i rana od metka", rekao je Zurawski, opisavši Lukasza kao krupnog muškarca, visokog 183 centimetra i teškog 120 kilograma.
Zurawski je ispričao da je Lukasz bio na cesti više od tjedan dana kad je stigao u Berlin s kamionom natovarenim čeličnim gredama iz Italije. U normalnim okolnostima odmah bi istovario kamion u ponedjeljak, ali ga je naručitelj zamolio da odgodi isporuku do idućeg jutra.
"Lukasz je kamion parkirao ispred skladišta u četvrti s većinskim muslimanskim stanovništvom. Snimio je selfie u jednom lokalnom restoranu u kojem je pojeo kebab. Posljednji put razgovarao je sa suprugom u ponedjeljak oko 15 sati. Dogovorili su se da će se čuti i kasnije, ali više se nije javljao", kazao je Zurawski.

Sumnjivo kretanje kamiona

Još je izjavio da je prema podacima GPS-sustava u kamionu vidljivo da je vozilo pokrenuto oko 15:45 i kretalo se samo naprijed-nazad, "kao da netko uči voziti".
Zurawski kaže kako je odmah znao da je nešto pošlo po zlu jer je Lukasz uvijek strogo poštivao pravila i nikad ne bi pokrenuo vozilo za vrijeme obavezne stanke od vožnje.
"Na poslu smo ga zvali 'inspektor' jer je bio tako strog. Bio je dobar momak", rekao je Zurawski.
Kamion je imao automatski prijenos, pa ga je bilo lako voziti. Parkirno mjesto napustio je oko 19:40 i kretao se 10 kilometara do božićnog sajma.
"Možda je netko navodio vozača jer nije jednostavno doći od našeg parkirališta do božićnog sajma, lako se izgubiti", rekao je Zurawski.
Poljske vlasti također su pokrenule istragu o Lukaszovu ubojstvu. Sindikat vozača pokrenuo je akciju prikupljanja donacija za Lukaszovu obitelj - suprugu i 17-godišnjeg sina.