Da li teorije zavjere postaju realnost

Turski i ruski mediji, za razliku od američkih i engleskih, ubistvo ruskog ambasadora u Ankari gledaju na jedan drugi način.

Naime, nakon što je jučer na izložbi ubijen ambasador Rusije u Turskoj, pojedini mediji i političari iz Rusije i Turske dali su svoje viđenje događaja, odnosno ko je naručioc napada.

Turski i ruski predsjednici, Recep Erdogan i Vladimir Putin, odmah su nakon napada u gotovo identičnim izjavama naglasili kako atentat neće poremetiti odnose ove dvije zemlje, a Putin je istaknuo kako "jedva čeka da nađe onoga ko je naručio atentat".

Turske državne novine Yeni Safak na naslovnoj stranici danas donose tekst pod naslovom "Velika sabotaža", u kojem za napad i ubistvo ambasadora optužuju američku CIA, i njenog agenta Fethullaha Gulena i njegovu organizaciju FETO, koja, navodno, radi po direktivama iz Washingtona.



I drugi turski mediji sa velikom dozom opreza izvještavaju o mogućim naručiocima atentata, a kroz kompletnu priču se navodi i umiješanost stranih obavještajnih službi.

S druge strane, iz Rusije stižu slične informacije.

Visoko pozicionirani ruski političari navode kako "nije isključena mogućnost da iza atentata stoji neka NATO obavještajna služba".

Državni ruski mediji, kao Russia Today i Sputnik, za sada se uzdržavaju od toga da direktno optuže nekoga za napad, ali konstantno se spominje kako su ruski istražitelji danas stigli u Tursku, te da se brzo očekuju prvi rezultati istrage.