Trumpova prošlost

Donald Trump tokom predizborne kampanje za republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a nije propuštao redovito napadati migrante. Pozivao je da im se zabrani ulazak u SAD gradeći na tome kampanju no nije spomenuo činjenicu da su i njegovi korijeni daleko od američkog tla. Njegovo porijeklo vodi sve do Njemačke i Škotske, a i jedna od dvije bivše te sadašnja supruga su mu doseljenice. Ivana Trump, rođena Zelničkova, rođena je u današnjoj Češkoj, a Melania Knauss rođena je Slovenka.

Trumpova majka Mary Anne MacLeod rođena je u Škotskoj, na otoku Lewisu, kojeg je on posjetio samo dva puta u životu. Posljednji je put to bilo 2008. kada je izjavio da se ''osjeća škotski'' i da mu je tamo ''jako ugodno''. Navodno je u rodnoj kući vlastite majke proveo ravno 97 sekundi, piše Deutsche Welle.

Njegovo ime je škotsko, a genealog Bill Lawson pretpostavlja da je Donald Trump ime vjerojatno dobio po pradjedu Donaldu Smithu koji je poginuo u 1868. godine nakon što je olujni vjetar izvrnuo njegov čamac pred otokom Lewisom dok je bio u ribolovu. Supruga Mary, Donaldova prabaka, ostala je sama te nastavila brinuti za imanje i djecu.  Među njima najmlađa, također imena Mary, Trumpova je baka. Umrla je 1963. u dobi od 96 godina.

Donaldova majka otok je napustila zbog siromaštva. Rođena je  1912. u obitelji s desetero djece. Evidentirana je 1930. u imigrantskom prihvatnom centru na otoku Ellis u njujorškoj luci. No Trumpovo migrantsko podrijetlo nije samo iz Škotske jer je njegov djed s očeve strane rođen u Njemačkoj, u gradu Kalstadu na sjeveroistoku zemlje. S jednim koferom u ruci otišao je u Ameriku kada je imao samo 16 godina, ostavivši oproštajno pismo poručivši da  želi postati bogat.

Po dolasku je njemačko ime Friedrich promijenio u Frederik te se odlučio baviti 'ugostiteljstvom', iako je bila riječ o salonu za prostituciju. Posao je cvjetao. Njegov sin Fred, Donaldov otac, se odlučio na posao s nekretninama te je stvorio bogatstvo koje je danas ipak vrlo skromno naprema onome predsjedničkog kandidata.

Trump ima rodbinu koja i dalje živi na Lewisu. Rođaci William i Alasdair Murray još uvijek žive u rodnoj kući MacLeoda no nisu u kontaktu s prebogatim rođakom.

- Dobri su to ljudi samo im je dosta da ih se stalno ispituje o Donaldu Trumpu - kazao je za DW jedan stanovnik Lewisa.