Ako si Njujorčanin, onda je jeftino

Prestižni američki portal "GoBankingRates" je napravio listu zemalja u kojima se može jeftino živjeti. Dalje piše ako želite da sačuvate svoj novac, odlazak u ovim zemljama je pravi potez. Prema listi koju je objavio “GoBankingRates” Kosovo se nalazi na trećem mjestu svjetske liste najjeftinijih zemalja svijeta, prenos GazetaBlic.

Ova analiza je urađena na osnovu četiri faktora:

Lokalna kupovna moć: Mjeri se relativna kupovnu moć u državi u poređenju sa Njujorkom. U najmanju kupovnu moć spada mogućnost manje kupovine, a što se tiče veće kupovne moći tu spada veća kupovina.

Lista zakupa: Upoređuje cijene iznajmljivanja jedne zemlje u poređenju sa Njujorkom.

Tržište hrane: Upoređuje standardne cijene prehrambenih proizvoda u džavama sa cijenama u Njujorku.

Lista potrošačkih cijena: Vrši poređenje cijene lokalnih usluga - uključujući restorane, prodavnice i prijevoz sa cijenama u Njujorku.

Na bazi ovih standarda, Kosovo se nalazi na trećem mjestu ove liste. Kosovo ima lokalnu kupovnu moć 33.8 % manju u poređenju sa Njujorkom, zakup je 91.5 % manji, hrana je 75.8 % jeftinija i lokalne usluge su za 72.6 % manje, prenosi GazetaBlic.

U tekstu stoji da "na Kosovu, sa 1.9 miliona stanovnika radi rudarstvo i građevinarstvo, kao dvije najveće industrije u zemlji. Kada je riječ o cijenama, Kosovo je najjeftinija zemlja za hranu i proizvode za prehranu. U glavnom gradu  Kosova, Prištini, troškkovi za jednu osobu su samo 324 dolara mjesečno. Cijene zakupa su također jeftine i koštaju samo 275 dolara mjesečno za apartman sa jednom spavaćom sobom".

S druge strane, Albanija je na 27 mjestu na ovoj listi.

Ispod možete vidjeti listu sa prvih deset država sa najjeftinijim cijenama, počevši od onih malo jeftinijih do one na prvom mjestu, na onovu gore navedenih standarda.

10. Makedonija

9. Republika Češka

8. Paragvaj

7. Oman

6. Zambia

5. Kazakistan

4. Saudijska Arabija

3. Kosovo

2. Indija

1. Južna Afrika

/Gazeta Blic/