Interaktivna karta: Gdje se sve krije novac?

Veliki broj dokumenata koji su procurili razotkrivaju 12 sadašnjih i bivših svjetskih lidera i otkriva kako su saradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina tajno provukli čak 2 milijarde $ kroz banke i "sjene" kompanija. Otkriveni su čak i skriveni financijski poslovi više od 128 političara i javnih službenika širom svijeta. "Ovi rezultati pokazuju koliko su štetne prakse i kriminal u offshore svijetu", rekao je Gabriel Zucman, ekonomista na University of California, Berkeley. Datoteke otkrivaju i offshore kompanije vezane za kinesku porodicu top lidera, Xi Jinping, koji je obećao da će se boriti protiv "vojske korupcije", kao i predsjednik Petro Porošenka, koji se pozicionirao kao reformator u zemlji koju potresaju korupcijski skandali .

Otkriveni su podaci stari skoro 40 godina, skupljani od 1977. do kraja 2015. godine, te nam omogućavaju neviđeni pogled u offshore svijet. Podaci uključuju e-poštu, finansijske proračunske tablice, pasoše i korporativnu evidenciju tajnih vlasnika bankovnih računa i kompanija u 21 offshore jurisdikciji, od Nevada u Singapur do British Virgin Islands. Na Islandu, je procurila slika koja pokazuje kako su premijer Sigmundur David Gunnlaugsson i njegova supruga bili tajno u vlasništvu offshore firme koja je držala milione dolara tokom financijske krize u toj zemlji.

Datoteke sadrže nove detalje o velikim aferama FIFA-e. Evidencija je pokazala da je Damianijeva firma u Urugvaju bila offshore kompanija povezana sa Jinkises i još sedam kompanija povezanih sa Figueredo. Najbolji fudbaler na svijetu, Lionel Messi, se također nalazi u dokumentima. Evidencija pokazuje da su Messi i njegov otac bili vlasnici kompanije u Panami: Mega Star Enterprises Inc. Ali bez obzira da li su oni poznati ili nepoznati, Mossack Fonseca radi agresivno da štiti tajne svojih klijenata. U dokumentima koji su procurili vidimo da je firma redovno nudila backup dokumenata kako bi pomogla svojim klijentima da steknu prednost u svojim finansijskim poslovima. Firma je dodala da je ovo "dobro osnovana i prihvaćena praksa" koja je "uobičajena u našoj industriji i njen cilj nije da prikriju ili sakriju nezakonite radnje."

Nedavno je došlo i do transakcija i prodaje firmi za 1 dolar. Bilo je mnogo razloga zašto ljudi iza tih transakcija žele da ih prikriju, ali najveći razlog bi mogao biti trag novca koji je neugodno blizu ruskom lideru Vladimiru Putin. Banka Rossiya, institucija čiji je većinski vlasnik i predsjednik jedan od Putinovih "blagajnika", osnovao Sandalwood Continental usmjerio tok novca. Sumnjive uplate od strane Putinovih pristalica su možda u nekim slučajevima zamišljene kao isplate, možda čak u zamjenu za pomoć ruske vlade. Zapisi pokazuju, na primjer, da je porodica predsjednika Azerbejdžana Ilham Alijev koristi fondacije i kompanije u Panami kako bi držali u tajnosti udjele u rudnicima zlata i nekretninama u Londonu. Na listi svjetskih lidera koji su uključeni u Mossack Fonseca za postavljanje offshore subjekata su i predsjednik Argentine, Mauricio Macri, koji je bio direktor i potpredsjednik kompanije na Bahami. Glasnogovornik Macri je rekao da predsjednik nikada osobno nije bio u vlasništvu dionica u firmi, što je bio dio poslovanja njegove porodice. U 2005. godini, obilazak brodom Ethan Allen u New Yorku na jezeru George, utopilo se 20 starijih turista. Nakon toga su preživjeli i obitelji poginulih tužilili organizaciju, te su otkrili da Tour Company nije imao osiguranje jer su im prevaranti prodali lažnu policu. Malchus Irvin Boncamper, računovođa firme St. Kitts na Karibima je proglašen krivim na američkom sudu 2011. godine za pomaganje ove podvale.

Ovo je stvorilo ogroman problem za Mossack Fonseca, jer Boncamper je služio kao frontmen za 30 kompanija stvorene od strane ove firme. Slučaj Boncamper je jedan od primjera koji pokazuju kakvim se taktikama advokatske kancelarije koriste kako bi zaštitile svoje klijente. Mossack Fonseca je odbio da odgovori na pitanja o poslovima, ali je generalno negirao da je ometao istragu ili prikrivao nepravilne aktivnosti. "To nije naša politika da se sakrije ili uništiti dokumentacija koja može biti od koristi u bilo kojoj istrazi ili postupkuk", izjavila je firma. U 2013. godini, lider Velike Britanije David Cameron poslao je zahtjev prekomorskim teritorijama njegove zemlje - uključujući i British Virgin Islands - da rade s njima da se "vlastita kuća dovede u red" i priključe borbi protiv utaje poreza i offshore tajnosti. Ali mogao je samo pogledati primjer svoga oca da shvati da će ovo biti teško.

U Sjedinjenim Američkim Državama, na primjer, navodi se Delaware i Nevada, koje su omogućile vlasnicima kompanija da ostanu anonimni. Panama, rodnoj državi Mossack Fonseca, odbila je da prihvati plan za svjetsku razmjenu informacija o bankovnim računima. Zvaničnici u Panami kažu da će razmjenjivati informacije, ali na jako skromnom nivou. Izazov sa kojim se reformatori i zakon obveznika suočavaju je kako pronaći i zaustaviti kriminalno ponašanje kada je zakopan ispod slojeva tajnosti. Najefikasniji alat za probijanje ove tajnost je curenje offshore dokumenata. Mossack Fonseca je rekao klijentima da se ne brinu, te je garantovao predanost i privatnost svojih klijenata, jer "je to uvijek bilo najvažnije'' te da se ''u tom pogledu povjerljive informacije čuvaju u centru podataka, svaka komunikacija unutar globalne mreže se izvodi putem algoritma šifriranja koji je u skladu sa najvišim standardima svjetske klase. " Na interaktivnoj mapi off shore je vidljivo da na spisku kompanija umiješanih u jedan od najvećih finasijskih skandala u istoriji ne postoji ni jedna kompanija iz naše zemlje, već jedan korisnik i tri dioničara fondova.