Kina na treća

SAD i Rusija su daleko najveći izvoznici oružja - SAD izvoze 33 posto globalnog naoružanja, a Rusija 25 posto, navodi stokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja /SIPRI/.

Najveći klijenti SAD jesu Saudijska Arabija, koja uvozi 9,7 posto američkog naoružanja, zatim Ujedinjeni Arapski Emirati sa 9,1 posto i Turska - 6,6 posto.
Regija koji uvozi najviše američkog oružja jeste Bliski istok, u koji "odlazi" 41 posto naoružanja.
SAD u zemlje Azije i Okeanije prodaju 40 posto svog naoružanja.
Tokom posljednjih pet godina, isporuke glavnih vrsta konvencionalnog naoružanja iz SAD povećane su za 27 posto u odnosu na period 2006 - 2010. godina.
Drugo mjesto na popisu najvećih izvoznika naoružanja pripada Rusiji. Izvoz glavnih vrsta konvencionalnog naoružanja iz Rusije u posljednjih pet godina povećan je za 28 posto.
Prema podacima SIPRI, najveći uvoznici ruskog oružja u posljednjih pet godina su Indija sa 39 posto, Kina - 11 posto i Vijetnam - 11 posto. 
Kada se radi o izvozi prema regijama, najviše oružja iz Rusije uvezle su zemlje Azije i Okeanije.
Na trećem mjestu među najvećim izvoznicima naoružanja jeste Kina sa 5,9 posto, na četvrtom mjestu je Francuska sa 5,6 posto, a na petom Njjemačka sa 4,7 posto ukupnog udjela u prodaji oružja.
Baze podataka instituta SIPRI odnose se na period od 1950. godine, a u opisu tendencija međunarodnih vojnih transfera stručnjaci instituta koriste prosječnu vrijednost iz petogodišnjeg perioda.