Snimak prikazuje počinioce

U utorak ujutro oko 02:00 časa izbio je požar u džamiji koja je pod okriljem Islamske unije Turaka (DITIB) u mjestu Feuerbach kod Štutgarta. Policija pretpostavlja da je požar podmetnut.

Nepoznata lica su izvršila napad 15. 12. 2015. godine oko 02:00 časa ujutro. Video snimak koji je objavljen pokazuje nekoliko prestupnika koji bacaju molotovljev koktel u pravcu zgrade. Unutrašnjost zgrade je neoštećena.

Požar je izbio u fotostudiju u prizemlju zgrade kompleksa. U kompleksu DITIB-a rade brojne prodavnice, restorani i druge institucije. Oštećena je džamijska biblioteka, a procjenjuje se da je šteta oko 100 hiljada eura.

Policija sumnja da je ovo politički motivirani čin - a nadzorne kamere pokazuju neke maskirane osobe koje bacaju kamenje i molotovljev koktel u pravcu zgrade.

Nejasno je da li postoji ksenofobična pozadinu ili je sve u kontekstu sukoba između Turaka i Kurda.

DITIB je osudilo ovaj čin. "Zgroženi smo napadom. Mi ne znamo kakvi su motivi iza ovoga čina", rekao je predsjednik DITIB u Württembergu, Erdinc Altuntas.

Političari, društvene organizacije i vjerske zajednice su pozvale na zaustavljanje nasilja. Ovo je stvorilo strah među muslimanima, jer su u zadnje vrijeme sve više učestali napadi na vjerske objekte i u najvećem broju slučajeva počinioce se ne nađu, stoga su građani veoma zabrinuti.