Pisanje lista Blick

Do kraja novembra granična policija Švicarske je registrovala gotovo duplo više ilegalnih prelazaka, u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Samo u novembru švicarske granične vlasti uhvatili su 4.335 osoba sa ilegalnim boravkom.

U cjelosti švicarski graničari do kraja novembra su uhvatili 27.672 osoba s ilegalnim boravkom. Riječ je gotovo dva puta više nego prošle godine, kojih je bilo 14.265. Razlog za to kažu je protok izbjegličke krize.

Najprometnija tačka je granica na istoku Švicarske. Tu su brojke povećane sa 1.562 u oktobru na 1.717 u novembru.

Čak i sjeverna granica doživljava pravi bum. Na sjevero-zapadu u toku ejdnog mjeseca je gotovo utrostručen broj izbjeglica, sa 505 na 1.306 osoba. Čak i na sjeveroistoku brojka je porasla sa 86 na 481 osoba.

"Mi nailazimo na sve više osoba, najviše afganistanskih državljana koji dolaze iz Njemačke, koji pokušavaju ući u Švicarsku", kažu zvaničnici za Blick, prenosi albinfo.ch. Njemačka je pogoršala samo uslove azila samo sa Afganistance.

U Ticino, granična policija je uhapsila 336 ilegalnih migranata u novembru. U junu, Ticino je brojalo 1.835 osobe sa ilegalnim boravkom.

Kao jedan od razloga za pad su "vremenski uslovi na Mediteranu, koji otežavaju prolaz".

Međutim, italijanski dio Švicarske, Ticino, tokom cijele godine je primio je najviše izbjeglica 10.475.

Što se tiče zemlje porijekla izbjeglica koji su došli na švicarsko tlo, Eritrejci sa 5.157 osoba su i dalje na vrhu liste.

No, Afganistanci su i dalje blizu, sa 4.861osoba na drugom mjestu. Zatim dolaze Sirijci. Afganistanci i Sirijci dolaze uglavnom preko sjeverne i istočne granice u Švicarskoj.

Eritrejci, građani iz Somalije i Gambije dolaze preko Ticina.

Broj vraćanja od strane graničara se značajno povećao. Do kraja novembra registrovano 5.900 slučajeva. Tokom cijele 2014. godine bilo je samo 3.589 vraćanja.

Graničari su registrovali novi rekord sa krijumčarima. Do kraja novembra zabilježeno je 414 sumnjivih slučajeva. Tokom cijele godine bilo je samo 384, u prethodnoj godini samo 211.

Najveći broj krijumčara dolaze sa Kosova (54), zatim Eritreje (47) i Sirije (46). Međutim, i 32 švajcarska državljana su osumnjičeni za krijumčarenje.

"Što je više izbjeglica u pokretu, to više ljudi su aktivni u svom poslovanju kao krijumčari, iskorišćavajući patnje migranata", kažu za Blick granične vlasti, prenosi albinfo.ch.