Jednostrane mjere u useljeničkoj politici

Švicarska zaprijetila Evropskoj uniji da bi mogla uvesti jednostrane mjere u useljeničkoj politici.

Švicarska, država u kojoj stranci čine četvrtinu stanovništva, zaprijetila je da bi mogla uvesti jednostrane mjere u useljeničkoj politici ako sa Evropskom unijom ne dogovori ograničenja na koja je obvezuju rezultati referenduma iz 2014.
Nakon višemjesečnih teških pregovora, Bern i Brisel nisu se dogovorili kako primijeniti mjere izglasane na referendumu 2014. na kojem su se švicarski glasači izjasnili za uvođenje useljeničkih kvota.
Briselu je teško ponuditi preferencijalni sporazum Švicarskoj, nečlanici EU-a, sve dok ne prihvati sličan zahtjev Velike Britanije, koja je članica Unije i želi ograničiti useljenje iz drugih zemalja Unije.
"Ako ne pronađemo rješenje, bit ćemo spremni suspendirati dio ili sve bilateralne sporazume", rekao je ministar vanjskih poslova Didier Burkhalter.
Švicarska je sa Evropskom unijom, koja je njezin najveći trgovinski partner, potpisala niz bilateralnih sporazuma.
Na konferenciji za novinare Burkhalter je rekao da je vlada zatražila da ministarstvo pravosuđa izradi jednostrane mjere za ograničenje useljavanja do marta 2016, ako se dotad ne uspije dogovoriti sa EU.

Rok za uvođenje kvote

Švicarska ima nešto više od godinu dana da uvede useljeničke kvote na što je obvezuje ishod referenduma iz februara 2014. godine.
Oko 1,3 miliona građana EU već živi u Švicarskoj Konfederaciji, a njih 300.000 svakodnevno prelaze granicu, jer rade u Švicarskoj.
U 2014. gotovo je 111.000 stanovnika iz EU, Islanda, Norveške i Liechtensteina imigriralo u Švicarsku.
Ako Švicarska odluči primijeniti jednostrane mjere, EU bi mogao otkazati bilateralne sporazume, a to bi imalo ozbiljne posljedice po švicarsku privredu, upozoravaju ekonomisti.