Otvorena komunikacija

Turski premijer Ahmet Davutoglu naglasio kako su zdravi odnosi važni za obje zemlje, ali i za druge regije.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je tijekom posjeta Bakuu izjavio kako je značajno da su ministri vanjskih poslova Turske i Rusije Mevlut Cavusoglu i Sergej Lavrov u Beogradu održali sastanak.
"Bitno je da je održan taj sastanak. Koliko god da su veliki problemi i koliko god da se povise tenzije nakon izjava, najvažnije je da se dužnosnici zemalja s dugom državničkom tradicijom poput one koju imaju Turska i Rusija sastanu i pokažu volju za rješenjem", kazao je Davutoglu.
Naglasio je kako su zdravi odnosi između Turske i Rusije važni za obje zemlje, ali i za druge regije, prenosi Anadolija.
"Odnosi između Turske i Rusije važni su za dvije zemlje, ali i za Balkan, Kavkaz, Središnju Aziju, kao i za veze između Euroazije i Europe", istaknuo je Davutoglu, dodajući da će Ankara nastaviti držati otvorenim puteve dijaloga s Moskvom.
"S Rusijom ćemo puteve komunikacije nastaviti držati otvorenim. Ali, neka se zna, koja god zemlja uvede ekonomske sankcije Turskoj, posljedice tih sankcija će još više pogoditi zemlju koja ih je nametnula. Zato je sada vrijeme da se problemu pristupi racionalno", kazao je turski premijer, izražavajući nadu da će odnosi dviju zemalja ponovno biti nastavljeni na zdravom kolosijeku.

Sastanak u Beogradu

Turski i ruski ministri vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i Sergej Lavrov sastali su se u četvrtak u Beogradu na marginama 22. zasjedanja Vijeća ministara OSCE-a.
Cavusoglu je nakon sastanka s ruskim kolegom izjavio kako se nada da će Moskva odustati od neosnovanih optužbi te ponovno preispitati ishitreno donesene odluke.
"Trenutačno ne postoji nikakva odluka koju smo donijeli ili predvidjeli prema Rusiji. Strpljivo čekamo popravljanje odnosa, ali trebamo znati da ovakvo stanje neće potrajati vječno", rekao je.
I ruski ministar vanjskih poslova je, nakon susreta sa šefom turske diplomacije, dao komentar.
"Susreo sam se s turskim ministrom vanjskih poslova na njegov hitni zahtjev. Nisam čuo ništa novo. Turski ministar je potvrdio stavove koje su priopćili turski predsjednik i premijer. Mi smo potvrdili naše stavove", kazao je Lavrov.