Zaposlili izbjeglice

Najveća austrijski televizija ORF snimila je interesantnu reportažu na temu zapošljavanje izbjeglica. U reportaži je prikazan primjer dva brata Albanca sa Kosova, Adri i Nuri Bugari, koji su zaposlili izbjeglice iz Afganistana u biznisu kojim se bave.

Oni su napustili Kosova kada je jedan imao 9 a drugi 13 godina. Sinovi narodnog heroja koji je pao u redovima UÇK-a, Avdullaha Bugarija, ali bez obzira na teškoće i probleme nisu se zaustavili na putu uspjeha, bez ičije pomoći, navodi se u reportaži austrijske televizije ORF, prenosi portal “Bota”.

Imaju vlastiti biznis. Nuri poseduje servis automobila “Auto-Nuri”, a njegov brat Adri Bugari je vlasnik auto-limarske radionice.

Televizija ORF reportažu realizovanu u sklopu emisije “ORF Thema” tretira pitanje zapošljavanja izbjeglica, s obzirom da se očekuje da se dosadašnjem broju od 30 hiljada izbjeglica doda još 400 hiljada nezaposlenih u Austriji. Ali, kako se navedeno u ovoj reportaži, rješenje ovoga problema postoji, a primjer za to su i dvojica Albanaca sa Kosova, Adri i Nuri Bugari.

Oni su zaposlili dvojicu izbjeglica iz Afganistana, i jedan od njih, Reza Tadschik govori o prirodi posla s braćom koji dolaze iz Orahovca, sa Kosova.

"Dobro sam se uklopio u ovaj posao. Ranije sam radio u Afganistanu, ali ovdje još uvijek učim. Zašto sam otišao iz svoje zemlje? Otišao sam zbog toga što mrzim rat. Bojim ga se...”, rekao je 29-godišjak iz Afganistana.

S druge strane, osoba koja ga je zaposlila, Albanac koji je i sam nekada bio izbjeglica, Adri Bugari koji se na video snimku vidi kako mijenja staklo na jednom vozilu, govori o razlozima zašto je baš zaposlio izbjeglice iz Afganistana.

"Oni kao prvo uče kako se obavlja ovaj posao. Međutim, mi imamo potrebu za dobrim radnicima, jakim i dobrim ljudima, koji će i nama pomoći a koji će također moći poboljšati svoj život”, rekao je Adri.

Njegov brat Nuri, koji je također zaposlio izbjeglicu iz Afganistana govori o svojim razlozima.

"I mi smo nekada bili izbjeglice. Pobjegli smo sa Kosova kada smo još bili djeca. Oca su nam ubili u ratu, on je narodni heroj. Ali smo otišli za Austriju s mnogo odricanja i patnji. Mi znamo u kakvoj su situaciji ovi ljudi i zbog toga im pomažemo”, dodao je Nuri, vlasnik “Auto Nuri”.

U nastavku ove reportaže, najveća austrijska televizija ORF dodaje da su braća sa Kosova, sinovi narodnog heroja Avdullaha Bugarija, svoj biznis izgradili bez ičije pomoći i bez podizanja nikakvog kredita – ukazujući na primjer zapošljavanje izbjeglica kao izuzetan potez.