Izvještaj Global Peace Index-a

Prema nekim najnovijim podacima koji pokazuju globalni nivo mira i nasilja, Sirija je proglašena kao najopasniji zemlja na svijetu, zbog građanskog rata i rasta ISIS-a u toj zemlji. Dok, što se tiče našeg regiona, Kosovo i Makedonija su najslabije rangirane.

U 2008. godini, Siriji je rangirana na 88. mjestu najmirnijih zemalja na svijetu na listi od 162 zemalje. Međutim, u posljednjih nekoliko godina, građanski rat i brzi rast ISIS-a u ovoj zemlji, je učinio da Sirija se pomjeri sa sredine liste ka njenom vrhu, prenosi portal "lajmi.net".

Nakon Sirije, zemlje s najvećim rizikom, su Afganistan, Južni Sudan, Srednjoafrička Republika, Somalija, Sudan, Kongo, Pakistan i Sjeverna Koreja.



S druge strane, na listi najmirnijih zemalja u svijetu nalaze se Island, Danska, Austrija, Novi Zeland, Finska, Švicarska, Kanada, Australija i Češka.



Dok u našem regionu, Kosovo i Makedonija su najgore, svrstane na 69, odnosno 71. mjestu. Kao nasjtabilnija zemlja u regiji procjenjuje se da je Hrvatska, u svijetu rangirana na 27. mjestu, zatim slijede Srbija na mjestu 46, Albanija 52. mjesto, onda Bosna i Hecergovina na 53. i Crna Gora na 57. mjestu.



Podaci koje je objavio Global Peace Index zasnivaju se na 23 različita faktora, kao što je nivo ubistava, percepcija kriminala, terorizma i vojne potrošnje. U okviru istraživanja bio je i Institut za ekonomiju i mir.

Mala nordijska zemlja, Island, je proglašena najmirnijom zemljom na svijetu.

U statistici Global Peace Index-a, ova zemlja je uspjela da se rangira kao posljednja na listi najopasnijih zemalja na svijetu sa 1.148 bodova, zbog niske militarizacije i zbog sigurnosne i socijalne stabilnost. Kada je u pitanju rezultat Global Peace Index-a, to znači da je ova zemlja najmirnija u svijetu.