Regrutacija preko interneta

Direktor FBI-ja pozvao internetske firme da vlastima dozvole pristup zaštićenoj komunikaciji u borbi protiv ISIL-a.

Više od 200 Amerikanaca otputovalo je ili pokušalo otputovati u Siriju, kako bi se borili na strani boraca Islamske države Irak i Levant, objavio je šef američkog Federalnog istražnog biroa James Comey.
"Nastavljamo identificirati pojedince koji se žele pridružiti stranim borcima... a također i domaće ekstremiste koji bi mogli poduzeti napad na SAD iznutra", kazao je Comey pred senatskim Odborom za tajne službe.
Direktor FBI-ja je u srijedu pozvao internetske kompanije da vlastima dopuste pristup "zaštićenoj komunikaciji u borbi protiv terorističkih prijetnji".
On je rekao da je glavni cilj zakona koji je s tim u vezi usvojio senatski odbor pružiti društvenim mrežama poput Twittera, Facebooka i Youtubea dodatnu pravnu zaštitu u slučaju prijave prijetnji.
Dodao je da ISIL koristi društvene mreže da vrši regrutaciju i pronađe "usamljene vukove" koji će provoditi pojedinačne napade.
Nakon toga ih usmjeravaju na aplikacije za poruke na pametnim telefonima, koje su šifrirane i nedostupne američkim vlastima.
Prema njegovim riječima, ISIL ima oko 21.000 pratilaca na Twitter profilu na engleskom jeziku.