Letjeli u blizni Ostrva

Borbeni avioni Velike Britanije su presreli dva ruska bombardera u blizini njenog zračnog prostora.

Britanija je poslala borbene avione Typhoon iz vojne baze Lossiemouth u sjevernoj Škotskoj radi presretanja dva ruska bombardera koja su se našla u blizini njenog zračnog prostora, objavio je glasnogovornik britanskog ministarstva odbrane.
Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je poslije da dva ruska strateška bombardera Tu-95MS nisu narušili britanski zračni prostor kada su patrolirali iznad Atlantskog okeana.
Prema njegovim riječima, ruski bombarderi su letjeli iznad neutralnih voda Bacencovog i Norveškog mora i Atlantskog okeana, a da su posade tu misiju završile u ponedjeljak.
Konašenkov je rekao da je let bombardera Tu-95MS trajao 15 sati, da ih je u zraku gorivom snabdio avion Iljušin II-78 i da su u pratnji bila i dva aviona ruskih zračnih snaga MiG-31.
"U pojedinim dijelovima rute leta, bombardere su pratili i britanski avioni Typhoon i danski F-16", dodao je Konašenkov, a prenijela ruska agencija Tass. Konašenkov je rekao da su ruski avioni izveli predviđene letove u blizini Britanije i da nisu ugrozili njen zračni prostor.
"Naše letjelice su djelovale u potpunom skladu s međunarodnim propisima i nisu ništa narušile. Oni kažu presretanje, a mi kažemo pratnja. To je normalna praksa u svijetu. Naši avioni nisu narušili nikakva pravila. Njima su se samo pridružili britanski avioni koji su ih ispratili i odletjeli nazad", rekao je sinoć Konašenkov za ruski radio Služba novosti.

Ruski brodovi

Brodovi britanske mornarice su ranije prijavili kako prate tri ruska broda, uključujući jedan razarač, koji su ušli u La Manche (kojeg Britanci nazivaju Engleski kanal), prenosi AFP.
Prema saopćenju ruskog Ministarstva odbrane, brodovi su bili na putu u sjeverni Atlantik, gdje će učestvovati "u vježbi odbrane od zračnih i podmorničkih napada".
Ruski ratni brodovi često su i legitimno prolazili kroz La Manche, ali u uvjetima nesuglasica Zapada i Rusije vezano za istočnu Ukrajinu Britanija na to gleda s nepovjerenjem.
Prema riječima Jameasa Nixeyja, šefa Programa za Rusiju i Euroaziju u Institutu Chattam House, cilj je "ruske akcije" u blizini Britanije, "mada nije uvod u rat", slanje poruke da Rusija predstavlja "snagu s kojom treba računati, a ne silu u opadanju, što bi moglo biti bliže realnosti", prenosi Tanjug.
Prema pisanju britanskog Daily Telegrapha, uprkos više incidenata posljednjih mjeseci sličnih jučerašnjem, Britanija je bila primorana primiti u četverodnevnu posjetu ruske vojne inspektore, kako bi prisustvovali pomorskim vježbama koje od ponedjeljka predvodi Britanija uz obale Škotske, jer je tako predviđeno ugovorom o kontroli naoružanja u Evropi.