16 miliona izbjeglih

Za zaustavljanje vala izbjeglica je potrebno povećanje investicija i otvaranje novih radnih mjesta, kaže Hahn.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je u Barceloni kako je najbolji način za stabilizaciju situacije u Sjevernoj Africi i zaustavljanje vala izbjeglica iz tog regiona povećanje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.
"U zajedničkom je interesu da ojačamo ekonomske veze i privučemo investitore", rekao je Hahn novinarima nakon neformalnog skupa šefova diplomatija članica Evropske unije sa ministrima vanjskih poslova osam zemalja južnog Mediterana u Barceloni.
Komesar je podsjetio da zbog sukoba u Siriji, Iraku i drugim zemljama Sjeverne Afrike 16 miliona ljudi žive kao izbjeglice i interno raseljena lica, prenosi Tanjug.

Pomoć izbjeglima

"Tim ljudima se mora dati perspektiva, a njihovim domaćinima treba omogućiti da im pomognu", rekao je Hahn.
Na sastanku, na kojem su osim predstavnika 28 članica Evropske unije prisustvovali i ministri iz Egipta, Alžira, Libana, Jordana, Maroka, Tunisa, Izraela i palestinskih teritorija, učestvovala je i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, koja se založila bolju saradnju EU i južnih susjeda u borbi protiv terorizma.
Predstavnici Sirije nisu pozvani na skup u Barceloni zbog brutalnih metoda predsjednika Bashara al-Assada u obračunu sa pobunjenicima.