Abu Bakr al-Baghdadi, irački borac, ljubomoran na svoju zemlju i želi osloboditi Irak od američkog i iranskog prisustva

Tvrdnju o učešću iračkih komandanata potvrdili i bivši oficiri iračke vojske i lideri iračke partije Ba'ath.

Mnogi u Iraku vjeruju kako bivši komandanti iračke vojske upravljaju oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL) i stoje iza uspjeha u njihovim vojnim akcijama. To su potvrdili i bivši oficiri iračke vojske i lideri partije Ba'ath.
Američke novine The Washington Post nedavno su otkrile nacionalnost "emira svih emira ISIL-a" koji donosi sve stvarne odluke, ističući da su svi lideri ove grupe bivši komandanti iračke vojske, te da imaju snažan utjecaj u organizaciji.
List piše da "kada je Abu Hamza, bivši vođa sirijskih pobunjenika, pristao pridružiti se ISIL-u, vjerovao je kako će i on postati dijelom obećanog islamskog halifata kojim je ISIL mamio strane borce iz različitih dijelova svijeta.
Ali, umjesto toga, našao se pod kontrolom cijelog niza sumnjivih Iračana koji su se kretali između bojišta. Kada se Abu Hamza suprotstavio ostalim vođama na jednom prošlogodišnjem sastanku zapovjednika ISIL-a, našao se u kućnom pritvoru po naređenju muškarca iz Iraka koji je cijeli sastanak proveo maskiran, slušajući i pišući bilješke.

Irački lideri

Bivši irački oficir, koji voli da se predstavlja kao „Al-Jabouri“ kaže: "Poznajem neke od lidera ISIL-a u Ninivi i mogu sa sigurnošću reći da se u redovima ISIL-ove vojske nalaze bivši visoki komandanti iračke vojske te da oni upravljaju ovom grupom. Mislim da njihova uloga i utjecaj nisu intelektualne prirode, nego vojne i organizacijske."
Al-Jabouri nastavlja, govoreći za Al Jazeeru: "Sjećam se da su Abu Ayman al-Iraqi (Abdel Nasser al-Janabi) i Abu Ali al-Anbari, dvojica vođa ISIL-a u Iraku, nekada bili komandanti bivše iračke vojske.“
Jedan od bivših pripadnika vojske otkriva da određeni broj bivših oficira vrše obuku žena i djece u Hawiji na jugozapadu Tikrita za borbe u redovima ISIL-a.
Poručnik u bivšoj iračkoj armiji Omar al-Obeidi kaže za Al Jazeeru da je "ISIL proveo dvije grupe žena i djece kroz obuku u dva vojna kampa u pokrajini Kirkuk". Dodaje da "su neki od supervizora obuke bivši oficiri iračke vojske".
Sa svoje strane, članovi iračke partije Ba'ath, krilo kojim upravlja Izzat Ibrahim al-Douri, odbijaju pripisati nedavne pobjede ISIL-a samo ovoj organizaciji. Osoba koja se predstavila kao Al-Rafiq Abu Haris kaže: "Našim logističkim operacijama upravljamo sa tajnih mjesta u Iraku."
Ističe da "se frakcije boraca iz partije Ba'ath, bivši zapovjednici iračke vojske i pripadnici plemena bore zajedno sa ISIL-om kako bi ostvarili naše ciljeve, a to su obaranje aktuelnog režima i zaustavljanje iranske podrške."

Zajednički ciljevi

Abu Haris, jedan od zvaničnika partije Ba'ath, dodaje za Al Jazeeru: "Naše frakcije su pod direktnom komandom borca Izzata Ibrahima al-Dourija, generalnog sekretara Ba'ath partije, koji se nalazi ovdje u Iraku i od njega primamo direktne upute."
Upozorio je da su "većina naših boraca bivši irački oficiri koji su ostvarili pobjedu nad Iranom u herojskom ratu protiv te države (1980-1988), te da imaju ogromno iskustvo u različitim oblastima vojnog djelovanja".
O njihovoj vezi sa ISIL-om, Abu Haris kaže da "je Abu Bakr al-Baghdadi, irački borac, ljubomoran na svoju zemlju i želi osloboditi Irak od američkog i iranskog prisustva. To su upravo i naši ciljevi, jer Iran danas upravlja Irakom".
Sa svoje strane, irački istraživač u oblasti političke sociologije Walid Saad prelazak članova partije Ba'ath na stranu "selefija" objašnjava time da "je postepeni porast tendencija ka vjeri nakon pada Bagdada naveo pojedine članove Ba'ath partije da se pridruže islamskim radikalnim i naoružanim skupinama“.
Saad dodaje da "se većina pripadnika Ba'ath partije nakon okupacije posvetila čitanju vjerske literature i odlasku u džamije, te se tako njihov pristup od nacionalističkog i sekularnog mijenja u selefijski i fundamentalistički". Ističe da "je želja za povratkom na vlast po svaku cijenu nagnala pojedine članove ove partije da istupe iz partije Ba'ath i pridruže se fundamentalističkim i naoružanim skupinama".