Euroskeptična vlada

Ostrvska zemlja odustala od kandidature za ulazak u članstvo Evropske unije, saopćila euroskeptična vlada.

Island je povukao kandidaturu za Evropsku uniju, dvije godine nakon što je na vlast došla euroskeptična Vlada desnog centra koja je obećala da će prekinuti proceduru pokrenutu 2009. godine.
"Vlada smatra da Island više nije zemlja kandidat i od EU-a traži da u skladu s tim dalje djeluje", navodi se u saopćenju.
U saopćenju se dodaje da je zaključak donesen na sastanku Vlade 10. marta.
Ljevičarska vlada je predala kandidaturu u vrijeme teške finansijske krize, koja je uzdrmala povjerenje građana u svoje institucije i potaknula želju da se pridruži eurozoni s obzirom na pad vrijednosti krune.

Prekid pregovora

Još je jedno pitanje neriješeno: kako ispuniti jaz između Brisela i Reykjavika u vezi s ribolovnim kvotama, jer je ribolov stub islandske ekonomije.
Ovom se pitanju nikada nije pristupilo tokom pregovora od juna 2011. do januara 2013. godine.
Čim je došla na vlast, u aprilu 2013. godine, stranka desnog centra je prekinula pregovore.
Stranka progresa (centristička i agrarna) premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona je protiv EU-a, dok je Stranka nezavisnosti (konzervativna, bliska poslovnim sredinama), više podijeljena, pokušala nametnuti ideju o referendumu, do kojeg neće doći.
Island želi zadržati "bliske odnose i saradnju" s EU-om, s kojim ga povezuje Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu i Šengenska konvencija koja omogućava slobodno kretanje ljudi.