Amnesty International zatražio je od evropskih vlada koje su sarađivale u tajnim operacijama CIA-e da hitno provedu svoje istrage o mučenju pritvorenika, piše Tanjug.

Američki "partneri u kriminalu" iz Evrope moraju reagirati poslije izvještaja američkog Senata o "torturi", u kojem su navedene informacije da su postojale tajne lokacije u Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji, kako navodi Amnesty.

Vlade Njemačke, Velike Britanije i Makedonije olakšavale su ove poslove u dosluhu sa CIA-om u zamjenu za milione dolara, stoji u izvještaju Amnesty Internationala, uz napomenu da bez evropske pomoći SAD-a ne bi mogle tajno pritvarati ljude godinama unazad.

"Vrijeme demantija i prikrivanja je isteklo. Vlade se ne mogu više oslanjati na neosnovane razloge 'nacionalne bezbjednosti' tražeći državnu tajnost i skrivanje svoje uloge u mučenju i nestanku ljudi", rekla je Julia Hall iz Amnesty Internationala.

Ona je ocijenila da je zapanjujuće napuštanje vladavine zakona vlade SAD-a, nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, pružanje osnova svim ostalim vladama da posegnu za istom praksom.

"Ukidanje ljudskih prava i građanskih sloboda je moralno i pravno pogrešno, to otuđuje određene zajednice i šalje opasan signal drugim vladama naklonjenim kršenju ljudskih prava pod plaštom nacionalne bezbjednosti", istaknula je Hall.

Ona je navela da svi zakoni za borbu protiv terorizma, kao i politika i praksa, moraju očuvati ljudska prava i da je ovaj princip posebno važan sada u osjetljivom trenutku za Evropu nakon terorističkih napada u Parizu.

Poslije izvještaja Senata dvojica bivših poljskih zvaničnika priznali su da je postojao tajni zatvor Plavo polje u kojem su zatvorenici mučeni polivanjem vodom, povlačenjem okidača na praznim puškama uperenim u glavu, uključivanjem električne bušilice ispred lica, kao i prijetnjama o seksualnom zlostavljanju majke jednog od zarobljenih.

Priznanje je stiglo i od bivšeg načelnika rumunske obavještajne službe, o postojanju jednog ili dva tajna zatvora, a kako je objasnio, njihovo otvaranje bio je dio napora Rumunije da dobije članstvo u NATO-u.

U izvještaju Senata navedeno je da se u Rumuniji nalazio tajni zatvor Crno polje, kao i da je Bukurešt dobio milione dolara od američke vlade.

Ljubičasto polje bio je naziv za litvanski tajni zatvor, a da je postojao potvrdio je jedan od tamošnjih parlamentaraca, dok je Velika Britanija bila tranzitna tačka ka zatvoru Guantanamo i drugim odredištima.

Makedonska vlada nije komentarisala navode iz izvještaja o njenom učešću u tajnim operacijama.

Radiosarajevo.ba