Monstruozne metode

Monstruozne metode mučenja koje su nad zatvorenicima optuženim za terorizam sprovodili agenti CIA i dalje su glavna tema svjetskih medija

Glavna tema u svim relevantnim svjetskim medijima jeste tortura nad zatvorenicima koje su sprovodili agenti CIA u američkim zatvorima širom svijeta.

Komitet američkog Senata oobjavio je izveštaj na više od 500 strana o torturi nad zatvorenicima koji su optuženi za terorizam nakon napada na SAD 2001.

U izvještaju se zaključuje da oštre tehnike ispitivanja nisu proizvele nijedan kritični obaveštajni podatak do koga se nije moglo doći nenasilnim sredstvima.



A te tehnike bile su više nego brutalne. U nizu stravičnih metoda mučenja izdvaja se i takozvano "rektalno hranjenje", kada su zatvorenicima davali hranu kroz anus. U rektum zatvorenika gurali su humus, špagete, lešnike.

Jednog od zatvorenika su terali da stoji na polomljenoj nozi, bilo je slučajeva da ljudima nisu dozvoljavali da spavaju i do 180 sati.



Zatvorenike su terali da se kupaju čeličnim četkama, pretili su da će im silovati i pobiti porodice, vezivali su ljude lisicama za plafon i ostavljali su ih da vise skoro 24 sata.



Jedna od najčešće praktikovanih metoda mučenja bio je takozvani voterbording, odnosno simulacija davljenja.

Pogledajte kako to izgleda: