'Oni nikoga ne kolju bez razloga...'

CNN-ova dopisnica Arwa Damon intervjuirala je mladog sirijskog Kurda kojeg su, zajedno s još 140 djece, prije četiri mjeseca oteli džihadisti Islamske države dok su bili na putu iz škole, i ostala šokirana kad je čula da dječak podupire ekstremiste.

Merwan Mohammed Hussein, jedan od 70-ak oslobođenih dječaka u proteklih nekoliko dana, kazao je kako je bio prestravljen kada su ISIS-ovci zarobili njega i njegove školske kolege. Odveli su ih u džamiju da se pomole, a potom do osnovne škole koja je pretvorena u zatvor. Pitali su ga ima li ikakve rodbine ili veze među kurdskim borcima.

- Rekao sam da nemam, a oni su me udarili kabelom pet, šest puta. Neki dječaci su puno teže pretučeni, a neki su mučeni elektrošokovima, pa i vješani. Bojali smo ih se. Pitali smo se hoće li nas ubiti danas ili sutra. No, onda smo shvatili istinu. Oni nikoga ne kolju bez razloga, bez dokaza, bez da prije toga provjere je li osoba 'nevjernik' - kazao je Hussein.

Oteta djeca, kaže, bila su primorana gledati video snimke obezglavljenja, no Hussein tvrdi da snimke nisu bile namijenjene da im utjeraju strah u kosti već da 'im pokažu istinu o ISIS-u' - da oni ne otimaju bilo koju osobu na ulici i ubijaju je bez dokaza.

Upitan što misli o Islamskoj državi, Hussein je šokirao novinarku, svoju majku i sestru kada je rekao kako 'su u pravu'.

- Nakon svega što su učinili, oni su u pravu? - upitala ga je sestra.

- Zašto? Pa što su učinili? - odgovorio je Hussein pa objasnio kako su kurdski borci po ISIS-ovoj zastavi, na kojoj piše da nema drugog Boga osim 'Boga' - nevjernici.

Na kraju intervjua ustvrdio je kako su 'samo poneki ekstremisti zli'.