U granicama iz 1967. godine

Iako većina članica EU-a nije priznala Palestinu, nova Vlada Švedske najavila je priznanje palestinske državnosti.

Palestinci traže stvaranje države u granicama koje su postojale 1967. godine [EPA]
Nova švedska Vlada lijevog centra priznat će palestinsku državu i tako postati prva značajnija članica Europske unije koja će poduzeti taj potez, najavio je švedski premijer Stefan Lofven.
Opća skupština Ujedinjenih naroda de facto je odobrila priznanje suverene države Palestine 2012. godine, ali Europska unija i većina njezinih članica još to nije službeno učinila.
"Sukob između Izraela i Palestinaca jedino se može riješiti dogovorom o dvije države u skladu s međunarodnim pravom“, rekao je Lofven tijekom svog inauguracijskog govora u Parlamentu.
"Rješenje s dvije države zahtijeva obostrano priznavanje i volju za mirnim suživotom. Stoga će Švedska priznati državu Palestinu", rekao je švedski premijer.

Moguće kritike Izraela

Za Palestince će ovaj švedski potez biti dobrodošla potpora njihovim ambicijama.
S obzirom na reputaciju Švedske kao poštenog posrednika u međunarodnim pitanjima i utjecajnog glasa u vanjskoj politici EU-a, ova odluka mogla bi nagnati druge zemlje da obrate pozornost na ovaj problem u vrijeme kada Palestinci prijete jednostranim potezima prema državnosti.
Međutim, Izrael će vjerojatno snažno kritizirati tu švedsku odluku kao i SAD i EU, koji smatraju da neovisna palestinska država može nastati samo kroz pregovarački proces.
Mađarska, Poljska i Slovačka priznale su Palestinu, ali su to učinile dok još nisu bile članice EU-a.

Abbas traži okončane okupacije

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ranije je upozorio da će se obratiti Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne poduzme korake u vezi s njegovim zahtjevom za okončanjem izraelske okupacije Palestine.
Zahtijeva da se omogući stvaranje palestinske države u granicama koje su postojale 1967. godine i da glavni grad takve Palestine bude Istočni Jerusalem, ali je svjestan mogućnosti da SAD uloži veto na takvu odluku Vijeća sigurnosti UN-a.
Međutim, kako je dalje naglasio, takav potez bi mogao samo zategnuti odnose sa SAD-om, ali ne i unazaditi ih.
Abbas je prethodno pozvao Vijeće sigurnosti da odredi početak pregovora o okončanju izraelske okupacije Palestine te o zaštiti palestinskog naroda.