Male grupe selefijskih muslimana su počeli patrolirati ulicama njemačkog grada sa nadom da će "uticati na mlade i na njihovu regrutaciju", stoji u saopštenju policije iz Mainza.

Ove grupe su viđene u zapadnom gradu Wuppertalu u narandžastim jelecima sa natpisom "Shariah Police" (Šerijatska policija).

"Ovo je u suprotnosti s javnim komunalnim zakonima Njemačke i podignute su tužbe", izjavio je glasnogovornik policije Andre Schwanicke za "NBC News" prenosi Koha.net. Zvaničnici kažu da su povećali prisustvo policije u gradu.

U međuvremenu, propagandni video objavljen na YouTube od strane njemačke selefijske grupe, predstavlja plakat sa natpisom na engleskom jeziku "Zona pod kontrolom Šerijata", u pratnji slike selefija koji regrutuju mlade na drugoj fotografiji.

"Video je provokacija i dio je selefijske propagande, što ukazuje da ova grupa ne priznaje vladavinu njemačkih zakona", rekao je Joerg Rademacher, glasnogovornik njemačkog ministarstva odbrane.

Zvaničnici u Northrhein-Westphalia kažu da selefijska grupa u jednom od popularnih gradova Njemačke broji oko 1.800 ljudi, od kojih 10 posto se smatra da su nasilni ekstremisti.

"Ne postoji legitimitet za ovu 'Šerijatsku policiju'", rekla je Birgitta Radermacher, šef policije u Wuppertalu.