Mladić iz Singapura Aram Pan, stavio je GoPro kameru i vozio se ulicama Pjongjanga. Turistički slogan Sjeverne Koreje glasi "Posjetite najsrećniju zemlju na svijetu", ali stranih gostiju je veoma malo...

Turistički slogan Severne Koreje glasi "Posetite najsrećniju zemlju na svijetu". Uprkos tome, samo 6.000 turista godišnje posjeti Pjongjang, što je vjerovatno najmanje na svijetu.

Tome je doprineo i poslijednji izveštaj UN, u kome se navodi da je stvarnost životnih uslova sumorna, da je "svaki dom opremljen sa zvučnikom za propagandu", da djeca uče da crtaju slike dragog vođa i gdje je "seksualnog zlostavljanja od strane državnih zvaničnika uobičajeno".

Sada stiže potpuno nova slika iz prestonice Pjongjanga. Mladić iz Singapura Aram Pan, stavio je GoPro kameru i vozio se ulicama Pjongjanga. Po prvi put dobili smo video-snimke glavnog grada, koji realno prikazuju tamošnji život.

Upadljiv je sovjetski stil nebodera i simetričnih objekata, mada ima i ultramodernih solitera kakvi dosad nisu viđeni na slikama. Kamera pokazuje široke puteve koji su netaknute i skoro prazne, mada se ne zna da li je snimao radnim ili neradnim danom. Saobraćajci su elegantno obučeni, mada nemaju puno posla. Asfalt je besprekoran, ali pust. Zna se kakva bi kazna sačekala nekoga ko bi krao od puta...

Aram Pan je čak snimio moderni bazen, smješten u jednom tržnom centru.

Samo oko 6.000 stranih turista posjeti Pjongjang svake godine, ali postoje brojna ograničenja za fotografisanje i snimanje. Na primjer, posjetiocima je zabranjeno snimanja gradilišta, "nerazvijenih lokacija" ili vojnog osoblja.

Ipak, turizam se može uskoro povećati jer je Pjongjang nedavno objavio prvu surf turneju u zemlji, koja je uslijedila poslije otvaranje skijališta ove godine. Ipak, UN ne savjetuju putovanje u Sjevernu Koreju.
Ovo je kraća verzija: