Sve prisutnija

Muslimani u Mađarskoj žale se na sve prisutniju diskriminaciju pri zapošljavanju i u medijskim izvještajima.

Muslimani su jedna od manjih vjerskih zajednica u Mađarskoj. Čine je većinom migranti iz arapskih i azijskih zemalja.
Reporter Al Jazeere Harun Karčić posjetio je jednu od nekoliko džamija u Budimpešti, gdje se mole muslimanski vjernici, pretežno imigranti iz sjeverne Afrike i Arapskog poluotoka.
Nema ih mnogo, negdje između 20.000 i 30.000.
Abdulfattah Munif, jedan od zaposlenika te džamije, pojašnjava povezanost Bosne i Hercegovine sa muslimanima u Mađarskoj:
'Nakon austrougarske aneksije Bosne i Hercegovine, broj muslimanskih građana tog carstva se znatno povećao. Muslimani su se mogli slobodno kretati kroz monarhiju, a neki su se naselili i ovdje u Budimpešti. Tako je došlo do osnivanja prve nezavisne muslimanske zajednice. Ona je postojala sve do Drugog svjetskog rata.'
Prisustvo muslimana u Mađarskoj zabilježeno je čak u 10. stoljeću, ali se znatno povećalo nakon osmanlijske aneksije te zemlje u 16. stoljeću.
Jedan od dokaza dugogodišnjeg prisustva islama na području Mađarske je i mauzolej osmanlijskom dervišu zvanom Gul Baba.
'Uprkos tome, muslimani u Mađarskoj danas - mahom imigranti iz afričko-azijskih zemalja, žale se na sve prisutniju diskriminaciju u javnoj sferi', javlja Karčić.
Muslimani za sebe kažu da su integrisana zajednica u mađarskom društvu.
Ali, iako je država priznala mađarsko Islamsko vijeće, mnogi ljudi se mimo kamere žale na diskriminaciju.
Teško do posla
Kažu da se teže zapošljavaju ako muškarci imaju bradu ili žene maramu, te da ih mediji prikazuju u negativnom svjetlu.
'Mediji su dvolični kada je riječ o muslimanima. Kada govore o historiji islama u Mađarskoj, onda o nama govore pozitivno. Govore kako je to dokaz multikulturalnosti Mađarske - jer muslimani ovdje žive od 10. stoljeća. Ali kada je riječ o Bliskom istoku - onda postoji mnogo stereotipa o muslimanima. Mediji muslimane povezuju sa terorizmom i vjerskim ekstremizmom', kaže Abdulfattah Munif.
Zoltan Sulok je predsjednik organizacije "Muslimani u Mađarskoj". Za razliku od muslimana Zapadne Evrope, on kaže da sa desničarima nemaju problema.
'Oni koji se najviše protive prisustvu islama ovdje su liberali - a ne desničari. Desničari podržavaju,  naprimjer, Palestinu. Podržavali su i narod Iraka tokom američke invazije i bili su protiv rata. Tako da je situacija veoma ambivalentna - imate desničare koji podržavaju muslimane, ali se protive njihovom daljem useljavanju i imate liberale kojima smetaju muslimani', kaže Sulok.
Muslimani u Mađarskoj su mala zajednica, iako se njihov broj postepeno povećava zbog imigracije.
Kažu kako jednostavno žele imati svoje škole, groblja, institucije - i uživati ista prava kao i ostale vjerske zajednice.