Ko je glavni krivac?

Nagađa se da je malezijski Boeing 777-200 na letu MH17 srušen raketnim sistemom 'Buk' ruske proizvodnje.

Spomenuti raketni sistem koriste i Rusija i Ukrajina, a svjetski mediji prenose nagađanja da je upravo tim raketnim sistemom oboren malezijski avion, koji je letio na visini od 10.000 metara i čiji su se ostaci srušili pored sela Grabovo, prenosi Sky News.
Savjetnik ukrajinske vlade ističe da je za rušenje Boeinga korišten raketni sistem zemlja-zrak SA-11 Buk. Postoje i nedavni izvještaji da se na istoku Ukrajine nalaze ti raketni sistemi.
Justin Bronk iz odbrambene think tank grupe Royal United Services Institute, isto rekao je za Sky News da vjeruje kako je SA-11 raketni sistem korišten u obaranju malezijskog aviona.
Taj raketni sistem od četiri rakete je mobilan i postavljen na gusjeničar. Njegove rakete mogu doseći visinu od 22 kilometra s maksimalnim doletom od 32 kilometra.
Proruski separatisti su dosad koristili samo pješačke raketne sisteme, čiji je domet daleko ispod SA-11 i nedovoljan za rušenje malezijskog Boeinga.
Radar SA-11 skenira područje u svim smijerovima, a maksimalni domet mu je 85 kilometara te je potrebno pet do deset minuta za lociranje aviona, ispaljivanje rakete i relokaciju čitavog raketnosg sistema na drugu poziciju.
Sistem BUK koristi radar, a ne infracrvene senzore. Bilo bi iznimno teško zamijeniti putnički avion za borbeni avion, no vojni transportni avioni su sličniji civilnim avionima.
Moguće je i da je posada sistema SA-11 zapravo ciljala drugi avion na tom području, no greškom locirala MH17, vjerujući da je to njihova meta.
Neke avionske kompanije koje lete iznad područja sukoba imaju sisteme za upozorenje od raketa. MH17 vjerovatno nije, jer su smatrali da lete na sigurnoj visini iznad Ukrajine.
Pilot i posada vjerovatno nisu niti shvatili da prema njima leti raketa. Raketa ne pogađa avion direktno, već detonira u njegovoj neposrednoj blizini ispod njega te ga tako onesposobljava.
Pentagon ima satelite koji nadgledaju područje Ukrajine i tražit će mjesto s kojeg je raketa lansirana i radarski signal Buka, koji je vrlo neuobičajen za tu regiju.