Nakon 15 mjeseci zlostavljanja

Amanda Lindhout, kanadska novinarka koja je 15 mjeseci bila zarobljena u Somaliji, progovorila je o tome kako je odlučila oprostiti ljudima koji su je divljački zlostavljali, a čak je sa jednim od njih i razgovarala putem Facebooka, piše Daily Mail.

Amandu i australijskog fotografa Nigela Brennana su u augustu 2008. godine kod Mogadisha oteli islamski fundamentalisti i u zatočeništvu ih držali 460 dana.
Kuća na nebu
Njene memoare “Kuća na nebu” (The House In The Sky), jedan od vodećih holivudskih studija odlučio je adaptirati u film.
Lindhout je rekla kako je koncept “kuće na nebu” mjesto u njenoj glavi, mislima, mjesto kojem se okrenula kako bi preživjela mučenje.
“To je moje sjećanje i moja mašta, pomaže mi da preživim”, govori ona.
Ne samo da je preživjela, već govori kako se pomirila sa ljudima koji su je beskrajno seksualno zlostavljali.
“Stvarnost mog iskustva je vrlo nasilna. Bilo je jako teško preživjeti dan, a nisam znala kada će se i da li će se uopšte završiti. Skoro sam konstantno bila zlostavljana”, dodaje ova kanadska novinarka.
Tokom najgoreg perioda u njenom životu, Lindhout je imala, kako ih je nazvala, trenutke “buđenja”.
“Abdujullah me je zlostavljao, a ja sam se štitila tako što sam imala kao neko vantjelesno iskustvo. Zatekla sam se kako gledam u sebe dok ležim na podu”, rekla je Lindhout i dodala da je tada shvatila da su njeni napadači samo znali za nasilje i ništa drugo.
Produkti kulture nasilja
“Prilično je jasno je da su moji tamničari proizvod rata, a sigurno je da ih je rat oblikovao. To saznanje mi je pomoglo. Oni su ljudska bića s bolnim vlastitim pričama. To ne znači da su nevini na bilo koji način, ali oni su produkti kulture nasilja”, rekla je.
Knjiga otkriva kako su porodice otetog para na kraju odustali od kanadske i australske vlade i koordinirali njihov izlazak kroz privatne pregovore. Oko 600.000 dolara otišao je otmičarima, a isti iznos platili su pregovaračima. Oslobođeni su u novembru 2009.
Četiri i po mjeseca kasnije, Lindhout je osnovala Global Enrichment Foundation, koja pruža mogućnost visokog obrazovanja za žene u Somaliji.
Jednog dana, Lindhout je otvorila Facebook samo da vidi poruku koju je napisao jedan od njenih čuvara. On ju je pohvalio za njen rad u Somaliji.
Najbolja pravda
“Činjenica da znaju čime se sada bavim… da sam izabrala suosjećanje, da mogu vidjeti da me nisu slomili – to je najbolja pravda koju mogu da dobijem”, rekla je.
Prava na memoare “The House In The Sky” dobila je Annapurna Pictures, kompanija je proizvela neke nagrađene filomve, kao što su “American Hustle”, “Her” i “Zero Dark Thirty”.
Rooney Mara, koja će vjerovatno igrati Lindhout, bila je nominirana za Oscara 2012. za ulogu u filmu “The Girl with the Dragon Tattoo”.