Poruke zajedništva

Petkom u bagdadsku džamiju Modha al-Shawi dolaze i šiiti i suniti, čiji imam šalje poruke zajedništva i nade.

Dok traju sukobi iračke vojske sa sunitskim pobunjenicima, reporter Al Jazeere Imran Khan posjetio je jednu od bagdadskih džamija u koju dolaze i suniti i šiiti.
Imam Aqeel dobro zna koliko je osjetljiva situacija u Iraku. Na molitvi u petak govorio je kako razumije da su mnogi suniti zabrinuti jer ne znaju šta im nosi budućnost. Kaže da može da ih vodi jedino Kur'an.
„U svojoj poruci, govorio sam o očuvanju religije, časti i o tome kako zaštititi ovu zemlju i pomoći svim grupama, bez obzira na to da li su muslimani ili ne",  rekao je Aqeel, imam džamije Modha al-Shawi u Bagdadu.
Njegove riječi nude duhovno vodstvo i snagu, ali vjernici i dalje strahuju i ne žele da govore pred kamerom.
Strah od iznošenja političkih stavova
„Nagovoriti ljude da otvoreno razgovaraju s nama pokazalo se teškim. Strahuju od iznošenja političkih stavova, bez obzira na to da li je riječ o grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), drugim sunitskim pobunjenicima ili premijeru Nouriju al-Malikiju",  javlja Khan.
Ali, na izlazu iz džamije, neki pristaju na razgovor.
„Da ste me pitali plašim li se pobunjenika prije nego što su zauzeli Mosul, rekao bih da se plašim. Ali nakon toga? Ne, ne plašim se. Revolucionari su Mosulu donijeli sigurnost i dostojanstvo, naš narod sada je siguran i živi u miru. Više se ne plašim pobunjenika", kaže jedan muškarac.
U džamiju Modha al-Shawi dolaze i suniti i šiiti, ali ako se nasilje nastavi i sektaške tenzije bit će sve jače.
A džamije, poput ove, iz kojih se šalje poruka zajedništva, igrat će značajnu ulogu u smirivanju krize.