Rusija i Ukrajina nisu postigle dogovor!

Rok koji je Moskva postavila Kijevu da plati dug od 1,95 milijardi dolara, ističe danas u 10 časova po lokalnom vremenu, a ako do tada Kijev ne isplati dug, Moskva bi mogla da prekine snabdijevanje Ukrajine gasom, što bi, takođe, moglo da prekine i protok gasa u Evropsku uniju

Rusija i Ukrajina nisu uspjele da riješe spor zbog cijene gasa, a rok koji je Moskva postavila Kijevu da plati dug od 1,95 milijardi dolara, ističe danas u 10 časova po lokalnom vremenu, odnosno šest sati po Griniču, saopštio je portparol ruskog “Gasproma” Sergej Kuprijanov.
Ako do tada Kijev ne isplati dug, Moskva bi mogla da prekine snabdijevanje Ukrajine gasom, što bi, takođe, moglo da prekine i protok gasa u Evropsku uniju, prenio je AFP.
Rusija je zaprijetila da će prekinuti snabdijevanje gasom Kijeva, ako do danas ne plati dug od 1,95 milijardi dolara.
Od toga je 1,45 milijardi dolara dug za novembar i decembar prošle godine, a 500 miliona dolara avans za april i maj ove godine.
Ukoliko Ukrajina plati taj iznos duga, Gasprom je tokom dosadašnjih pregovora pristao da se retroaktivno preračuna ukrajinski dug za april i maj i da im za ostatak duga za april i maj produži rok plaćanja do 26. juna.
Ruska strana je ponudila Ukrajini i gas po cijeni nižoj za 100 dolara za 1.000 kubika, u odnosu na posljednju ugovorenu cijenu i ta ponuda je 385 dolara za 1.000 kubika gasa.
Ukrajinski Naftogas je, prema najnovijim najavama iz te kompanije, spreman da plati Gaspromu dug za gas od 1,9 milijardi dolara po kompromisnoj cijeni od 326 dolara za 1.000 kubnih metara.
Pregovori za rješavanje spora oko cijene gasa izmedu Gasproma i Naftogasa počeli su početkom juna u trostranom formatu – Ukrajina, Rusije i Evropska unija, a Ukrajina je već platila Gaspromu 786 miliona dolara duga za gas za period januar-mart ove godine.
Evropska komisija, koja učestvuje u pregovorima između Rusije i Ukrajine o cijeni gasa, smatra da bi ruska ponuda cijene od 385 dolara i niže, mogla biti prihvatljiva.
Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger smatra da bi dogovor između dvije strane morao da se zasniva na tri ključne tačke – cijeni, količini i trajanju perioda u kome bi gas bio isporučivan na obavezujućoj osnovi.
Gasprom smatra da, iako se rješenje spora ne pronađe u pregovorima, već se bude moralo tražiti na Međunarodnom arbitražnom sudu u Stokholmu, to ne znači da se gas u tom periodu neće plaćati, već ističu da se ugovorne obaveze moraju ispunjavati.