Neuspjela potraga

Posljednja kidnapiranja navodno su se desila u naselju blizu mjesta Chibok u saveznoj državi Borno.

Naoružani muškarci, za koje se smatra da su pripadnici grupe Boko Haram, navodno su oteli najmanje 20 žena iz nomadskog naselja na sjeveroistoku Nigerije, na području gdje su pobunjenici u aprilu oteli više od 200 djevojčica iz škole.
Posljednja kidnapiranja navodno su se desila u naselju blizu mjesta Chibok u saveznoj državi Borno, a jedan od lokalnih lidera kazao je kako ih je do 40 oteto.
Jedan lokalni zvaničnik kazao je za agenciju AFP kako je 40 mladih majki izvedeno iz kuća te uvedeno u vozila. Žene su potom prebačene na nepoznatu lokaciju.
Neuspjela potraga
Alhaji Tar, član grupe uspostavljene za otpor napadima Boko Harama, izjavio je za AFP da su muškarci stigli u subotu popodne u naselje Garkin Fulani i natjerali žene da uđu u vozila. Dodao je kako su oteta i trojica muškaraca koji su pokušali zaustaviti otmičare.
„Pokušali smo ići za njima kada smo saznali šta se desilo, no saznali smo tri sata kasnije i vozila koja imamo, nisu mogla ići daleko“, istakao je.
Al Jazeera ne može nezavisno potvrditi jesu li se desile te otmice.
Gotovo 300 djevojaka je 15. aprila oteto iz Chiboka, nedaleko od granice Nigerije sa Kamerunom. Pedeset i tri učenice uspjele su pobjeći, dok se 223 i dalje vode kao nestale.
Otmice su izazvale proteste širom Nigerije, kao i globalnu kampanju za oslobađanje djevojaka.