Istina uskoro na vidjelo

Američka vlada objelodanila je email koji je napisao Edward Snowden, s ciljem da "raskrinka" njegove tvrdnje da je zvaničnim kanalima iznio zabrinutost u vezi s programom masovnog nadziranja prije nego što je pobjegao i objelodanio u medijima tajne američke obavještajne podatke.

U tom emailu nema ničega što bi potkrijepilo te Snowdenove tvrdnje, saopćila je američka vlada, a Snowden je izrazio uvjerenje da će istina uskoro izaći na vidjelo, prenijela je agencija AFP.
Snowden je u intervjuu američkoj mreži NBC rekao da je putem zvaničnih kanala postavio pitanje u vezi s tajnim programom američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), prenijela je agencija AFP.
U tom intervjuu je pomenuo da postoji njegov email koji je napisao kancelariji generalnog savjeta NSA-e i u kojem je iznio svoju zabrinutost zbog nezakonitih aktivnosti NSA.
Snowden je, također, tu iznio zabinutost zbog korištenja podataka koji dolaze iz velikih američkih internet kompanija, a odgovor je, kako je naveo, bio manje-više "ne bi trebalo da postavljaš pitanja".
U emajlu iz aprila 2013. godine, Snowden je zatražio od advokata NSA-e da mu razjasne određena pitanja o izvršnim naređenjima zvaničnika i zakonitosti statuta i nigdje se ne pominje zabrinutost o kršenju ili pogrešnim aktivnostima programa masovnog prisluškivanja telefona, istakao je portparol Bijele kuće Jay Carney.
NSA je u decembru prošle godine tvrdila da nikada nije ni dobila nikakav sličan dopis Snowdena.
-Poslije opsežne istrage, uključujući intervjue s bivšim supervizorima NSA i saradnicima, nismo našli nijedan dokaz koji bi podržao Snowdenovu tvrdnju da je to pitanje bilo kome postavio - rekla je tada portparol NSA-e Vani Weise, a prenosi Tanjug.
Snowden, bivši obavještajac NSA-e, dobio je azil u Rusiji u augustu 2013. godine, nakon što je uzdrmao američki obavještajni establišment objavljivanjem niza povjerljivih informacija o masovnoj špijunaži u SAD i američkom nadgledanju Internet i telekomunikacionih podataka širom svijeta.