Kada se led otopi

Uslijed otapanja leda nivo mora bi se podigao za 65 metara, što bi pojedine zemlje poptuno izbrisalo...

Magazin National Geographic je prikazao kako bi izgledao svijet ukoliko bi se na Zemlji otopio sav led na polovima, podižući nivo mora za čak nevjerovatnih 65 metara. Koji će delovi zemlje nestati možete videti na ovim kartama.

Na Zemlji trenutno ima 8 miliona kubnih kilometara leda, a karte koje je ovaj magazin objavio prikazuju kako bi izgledala Zemlja kada bi se on u potpunosti otopio.

Sjeverna Amerika


 
Cjelokupna Atlantska obala bi nestala. San Francisko bi postao skup ostrva a Kalifornijski zaliv bi se proširio ka sjeveru do San Dijega, koga ne bi bilo.

Južna Amerika



Basen rijeke Amazon bi postao ulaz za Atlantski okean što bi dovelo do nestajanja Buenos Ajresa, Urugvaja i velikog dijela Paragvaja. Planinski dijelovi bi preživjeli ovaj "napad" vode zajedno sa karipskom obalom i Centralnom Amerikom.

Afrika


 
U poređenju sa drugim kontinentima, Afrika bi izgubila znatno manje zemlje usled ove katastrofe. U Egiptu, Aleksandrija i Kairo bi bili pretvoreni u močvare podizanjem nivoa vode u Mediteranu.

Evropa


 

London bi postao samo sjećanje dok bi more ponovo preuzelo Veneciju. Ovaj katastrofalni scenario bi takođe odneo Holandiju i Dansku.

Azija


 
Zemlja koju nastanjuje 600 miliona Kineza bila bi poplavljena kao i Bangladeš sa svojih 160 miliona stanovnika zajedno sa dobrim dijelom priobalne Indije.

Australija


 
Veći dio Australije čine pustinje, tako da bi ovaj kontinent dobio novo more u samom centru, ali bi izgubio dobar dio priobalnih područja gdje danas živi najveći dio populacije.